Testet, lelket megmelenget – Amit a különböző szaunafajtákról tudni kell

Nemcsak az északi népek, de a maják, az aztékok és az ősi koreaiak is ismerték és kiaknázták a szaunában, gőzfürdőben rejlő lehetőségeket. Ma már nincs wellness szauna nélkül, és egyre több különböző típusú kabinnal találkozhatunk a kínálatban. De vajon melyik kinek ajánlott?

A finnek életében fontos szerepet játszik a szaunázás – nemcsak egészségügyi, de társadalmi szempontból is. A közösségi élet egyik legfontosabb színtere, még komoly üzletek is köttetnek a hőségben, izzadás közben. A forróságban ücsörgésnek számos pozitív egészségügyi hatása van, egyvalamit azonban már a legelején fontos kiemelni: a szív- és keringési betegségben, zavarokban szenvedőknek csakis orvosi jóváhagyással ajánlott. Lássuk, a szaunavilágok legnépszerűbb kabinjai miben különböznek egymástól.

A finn szauna

A legősibb, hagyományos szaunatípusban 75–100 Celsius fokos a hőmérséklet, a levegő páratartalmát pedig forró kövekre locsolt vízzel szabályozhatjuk. Az élményt és a hatást különböző aromaterápiás illóolajokkal is szokás fokozni. Ideális esetben a szaunának van kültérre nyíló ablaka vagy ajtaja, amin keresztül bizonyos időközönként jól át lehet szellőztetni. A finn szaunában testünk kívülről befelé melegszik át, aminek következtében az anyagcsere és a keringési rendszer nagyobb fokozatra kapcsol. A szauna remekül edzi az érrendszert, és beindítja a salaktalanító folyamatokat. Emellett stresszoldó, lazító hatása is van, pszichés problémák esetében is segíthet. Az ajánlott tartózkodási idő 3 x 10-15 perc, köztük lehűlési szünetekkel.

Bioszauna

Ezt a típust azok kedvelhetik, akiknek a hagyományos verzió túl intenzív. A bioszauna hőmérséklete jelentősen alacsonyabb, 40–60 fokos, hatása főként relaxáló, ellazulást segítő, amit gyakran a fény- és illatterápia ötvözésével érnek el. Ez a kabin egészségi állapottól függetlenül bárkinek javasolt, aki pihentető melegre vágyik. Az ajánlott tartózkodási idő maximuma 35-40 perc.

Infraszauna

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .