Az első férfi kardvívó az olimpiák történetében, aki zsinórban háromszor szerzett bajnoki címet. Tokió után végleg bevonult a sportág legendái közé. Áron azonban nem csupán verhetetlen sportoló, fair play díjas nyilatkozó, hanem – mint megtapasztaltam – végtelenül megnyerő egyéniség is. Vajon van rés a tökéletesség páncélján?

Honnan jössz ilyen lóhalálában?

Elnézést a késésért. Edzésről, természetesen, de ma még egy lesz. Én mindig két edzés között vagyok. (Szabadkozó mosoly.)

Legutóbb azt mondtad, az olimpia óta sajtótájékoztatókra jársz.

Így is van. Ha száz interjút nem adtam szerte a világon, egyet sem. De nem panasznak szánom, tudom, hogy egy olimpiai győzelem ezzel jár. Meg már nem is esik olyan nehezemre nyilatkozni, mint régebben. Az évek során belejöttem.

Ez volt zsinórban a negyedik olimpiád, felteszem, már magabiztosabban vágtál neki…

Ne hidd! Ugyanannyi kétely gyötört a felkészülés során, mint Peking előtt, pedig akkor még csak tizennyolc éves voltam. De szerintem ez jó. Ha kérdések merülnek fel, nem árt elgondolkodni rajtuk – engem ez előrevisz. Ráadásul mindig érhetnek meglepetések. Nem láttam még olimpiát, ahol a papírforma bejött volna, Tokióban is a legnagyobb esélyes, a világbajnok még a negyeddöntőben kiesett. Nekem az olimpiákon valahogy mindig szerencsém volt, de a közbeeső években folyamatosan hullámvölgyekkel küzdöttem. Ha megnézed az Európa- meg a világbajnokságokat, nem domináltam végig a mezőnyt, mert akkor tényleg el lehetne mondani, hogy jobb vagyok, mint bárki más. De bőven értek kudarcok, például nincs még egyéni világbajnoki aranyérmem! Ez a következő célom, és persze a párizsi olimpia. Az edzések, a felkészülés módja ma már egészen más, mint kezdő koromban volt, de ha teljesítem a tervet, amiben az edzőmmel, Decsi Andrással megegyeztünk, akkor nyugodtan vágok neki a versenynek. Ez azonban csak a dolog szakmai oldala, mellette ott van még a lelki.

Abban ki segít?

Két mentális segítőm is van. Faludi Viki, aki klasszikus pszichológus, így soha nem tanácsot ad, inkább jól szúrja be a kérdéseket. Ha kételyek gyötörnek, miért nyerném meg a versenyt, ő így fordítja meg a kérdést: „Miért ne nyernéd meg?” Átkeretezi a fejemben a dolgokat. Dr. Kárpáti Róberttel pedig azt szoktuk átbeszélni, hogyan tudnám kizökkenteni az ellenfeleimet a nyugalmukból.

Szerintem már attól kizökkennek, hogy rád néznek. Ki ne ijedne meg attól a rettenthetetlen tekintettől, amelyet a Darth Vader-es reklámból ismerünk?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .