Krampuszok és lángoló szalmakecskék – Karácsony a világ körül

Bizony egyre többet kell ahhoz kutakodnunk, hogy igazán autentikus, eredeti karácsonyi hagyományokra bukkanjunk a nagyvilágban. Mindenhol unásig szól a Jingle Bells, és szinte minden kisgyermek tudja, mit jelent a Merry Christmas, bárhol él is a világban. Becsüljük hát meg azokat a vidékeket, sok esetben már csak falvakat, ahol még ma is életben tartanak eredeti, karácsonyi ünnepkörhöz köthető szokásokat.

Mivel Jézus születését mindenhol december végén vagy január elején ünneplik, a déli féltekén tomboló nyári melegben senki sem várja el a Mikulástól, hogy vastag bundában, rénszarvasok húzta szánon érkezzen. A fehér szakállas öregúr inkább szörfdeszkára pattan, hogy a tenger felől közelítsen, vagy éppen hat kenguru húzta szánon repül az ausztrál házak kéménye felé. Legyen negyven fok vagy mínusz húsz, a karácsony az egész világon a fényességről, a családi fészek melegéről és nem utolsósorban az evésről szól. Krisztus születésének ünnepéhez azonban sok helyen részben a kereszténység előtti korból származó pogány hagyományok keveredtek, ami néhol furcsa, már-már megbotránkoztató ünnepi gyakorlatokat eredményezett.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .