Nyakig merülni egy kád meleg vízben csodálatos élmény, főleg a fogvacogtatóan hideg és borongós napokon. De nem mindegy, hogyan csináljuk.

A kádfürdőzés rituáléjának bizonyára sokan hódolnak rendszeresen. Az alábbi tanácsokat megfogadva magasabb szintre emelhetjük a fürdőzés művészetét, és bőrünk kellő ápolásáról is gondoskodhatunk.

Megfelelő időtartam, hőmérséklet

Nem véletlenül húsz perc minden meleg vizes fürdő maximálisan ajánlott időtartama: ha ennél tovább ázunk, csúnyán kiszáradhat a télen amúgy sem túl hidratált bőrünk. A nagyon forró vizet is érdemes kerülni, nemcsak bőrszárító hatása miatt, de azért is, mert feleslegesen terheli keringési rendszerünket. Emellett ajánlott a habfürdőket is elfelejteni – gyerekek esetében különösen. Ahhoz ugyanis, hogy ezek felhabozzanak, nélkülözhetetlen összetevőjük a nátrium-laurét-szulfát (sodium laureth sulfate), amely – ugyan a közhiedelemmel ellentétben nem rákkeltő, de – bőrirritációt okozhat, és felborítja a természetes védőréteg egyensúlyát.

Tápláló, bőrmegújító praktikák

Kezdjük a fürdőzést alapos száraz dörzsöléssel. Ehhez szükség lesz egy hosszú nyelű, lehetőleg természetes sörtéjű testkefére. Lentről, a lábfejektől haladjunk felfelé, és szárazon dörzsöljük át ez egész testet, hogy az elhalt bőrsejtek nagy része lejöjjön. Ez a módszer nemcsak radírozásra jó, de a nyirokrendszer stimulálásával a méregtelenítést, keringést is segíti. Ha megvagyunk a dörzsöléssel, kenjük be a testünket tetőtől talpig valamilyen természetes olajjal – ez lehet olívaolaj, mandula-, barackmag- vagy jojobaolaj –, majd olajos testtel merüljünk el a meleg vízben, és élvezzük a bőrpuhító, bőrmegújító hatást! Mire letelik az ajánlott idő, az olaj pont annyira leázik a testről, hogy csak a kellemesen ápolt bőr érzete maradjon hátra.

Ha mégis inkább a hagyományos testradírt részesítjük előnyben, ezt az ázás után, a fürdés utolsó lépéseként alkalmazzuk. Törölközővel itassuk félszárazra a bőrünket, dörzsöljük át alaposan a testradírral – lehetőleg olyat válasszunk, amiben a radírozó részecskék zsírosabb, tápláló krémben úsznak –, majd a szemcséket zuhanyozzuk le a testünkről.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .