Divatmogulok a filmvásznon – 3 film a kifutók rajongóinak

Nemsokára a mozikban a Gucci-film, de otthon nézhető sorozatot, sőt dokumentumfilmet is találunk, ha szeretjük a divatot és ami mögötte van – bár az alábbi alkotások garantáltan azoknak is tetszeni fognak, akik alapvetően nem is akartak belesni a divatvilág kulisszái mögé. Életrajzi filmek tehetségről, kreativitásról és elkerülhetetlen tragédiákról.

Halston

Az elfelejtett zseni méltó helyére kerül

A divatvilág sokszor nagyon kegyetlen. Olykor körülrajongott, ünnepelt tehetségeket nyel el a süllyesztő, és évtizedekkel később már senki nem emlékszik a nevükre. Így történt ez Roy Halston Frowick esetében is, aki a Netflix sorozatának köszönhetően került ismét reflektorfénybe.

Halston a diszkóéra legzseniálisabb, magát a korszakot messze megelőző ötleteket felvonultató dizájnere volt. Kezdetben kalaptervezőként dolgozott a Bergdorf Goodman luxusáruházban, és híressé a Jackie Kennedy által, férje beavatási ünnepségén viselt fejfedője tette, 1961-ben. Érdekesség, hogy a kalap bemélyedése a véletlen műve, így tartotta magán a first lady a nagy szélben.

A nyughatatlan zseni nem állt meg a kalapoknál, befektetőket keresett, és saját divatmárkát alapított. A kezdeti bukás után egyedi stílusára talált, és remek csapatával, valamint gazdag mecénásának segítségével a csúcsra tört. Fantasztikus érzékkel választotta ki kollégáit, többek közt Elsa Perettivel terveztette kiegészítőit – ő később a Tiffany cég legendás dizájnere lett – , valamint a Chanel No 5 után a második legtöbbet eladott parfüm, a Halston üvegét is ő álmodta meg.

Míg Halston kreációiban a letisztult minimalizmus és elegancia jelent meg, saját életét a legőrültebb luxusban és extravaganciában tudta csak elképzelni. A híres-hírhedt Studio 54-ben szinte nem is létezett parti nélküle, gyakran bukkant fel itt egyik legjobb barátjával, Lisa Minellivel is, aki csak tőle válogatta ruhatárát.

A zseniális tervező számos újítással rázta fel a divat világát: varrás nélküli ruhát alkotott, ő küldött először kifutóra plus size manökent, a szalonját vezető Pet Ast személyében. De Iman, a híres topmodell is Halstonnál lépett először kifutóra.

A siker azonban nem várt fordulatot hozott: egyre jobban eltávolodott a valóságtól, és személyisége is kezdett megváltozni. Ebben nagy szerepe volt a kialakult drogfüggőség mellett az először csak alkalmi partnereként feltűnő venezuelai különc Victor Hugónak, aki Andy Warhol asszisztenseként dolgozott, s mint később kiderült, Halstont provokáló, kellemetlen helyzetbe hozó botrányait gyakran a dizájner sikereire féltékeny képzőművész találta ki, és fizetett értük.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .