Hol a haza, ha lezár a határ? – Brexit angliai magyarként

Munkalehetőségek kiapadhatatlan tárháza, magas fizetések, multikulturális környezet – csak hogy néhány dolgot említsünk azok közül, amelyek vonzóvá teszik a magyarok számára Nagy-Britanniát. Azaz tették. A Brexit ugyanis egy év leforgása alatt korlátok közé szorította a szigetországban letelepedők életét. Kíváncsiak voltunk, hogyan élték meg a változásokat a kint élő magyarok.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, ezzel kezdetét vette az a tizenegy hónapig tartó türelmi periódus, amely során az EU-s állampolgároknak el kellett dönteniük, mennek vagy maradnak. Az időszak végére több mint 150 ezer magyar igényelt letelepedett státuszt Nagy-Britanniában. Azok, akik az országban maradtak, csak tartózkodási engedéllyel vállalhatnak munkát vagy tanulhatnak. Közülük sokan nehezített pályán élik tovább mindennapjaikat, mások alig éreztek valamit a kilépés hatásaiból, és vannak, akiknek a Brexit adta meg a lökést, hogy hazaköltözzenek.

Korlátlan lehetőségek korlátok között

– Amikor megszavazták a Brexitet, sokan nem hitték el, hogy tényleg megtörténik, legalábbis mindenki remélte, hogy valami közbejön, hogy ne történhessen meg – emlékszik vissza Barbi, aki az egyetemi évei után költözött ki Londonba. Mivel a tanári fizetéséből nem tudott volna megélni Magyarországon, úgy döntött, radikálisan változtat az életén. Az elmúlt években bébiszitterként és pedagógiai asszisztensként vállalt alkalmi munkákat, de hogy továbbra is vállalhasson, a Brexitet követő türelmi időszakban előletelepedési engedélyt kellett igényelnie, mint minden olyan uniós állampolgárnak, aki 2020. december 31-e előtt érkezett az országba, de még nem töltött el ott öt évet. Azok, akik már több mint öt éve tartózkodtak Nagy-Britanniában, letelepedett státuszhoz juthattak. – Nem tudom, meddig leszek itt, de a letelepedési engedélyre mindenképpen szeretnék jelentkezni, hiszen több joggal jár, például az évi hat hónap helyett egyhuzamban akár öt évet is távol tölthetek Angliától, és utána még visszajöhetek anélkül, hogy elveszne a státuszom. Ez egy kicsit nagyobb mozgásteret jelent, ha az ember még nem tudja, hogy hol képzeli el az életét.

A Brexit óta Barbinak tudatosabban kell döntéseket hoznia.

– Azt érzem, hogy a korlátlan lehetőségek valamelyest korlátozódtak. A fejemben mindig ott van, hogy nem élhetek ott, akkor és annyit, ahogyan éppen kedvem tartja.

Egyszer szeretne végleg hazatérni, de ha az élet úgy hozná, Angliában alapítana családot.

– Szerintem aki kiköltözik, számol a lehetőséggel, hogy egyszer hazaköltözik, de azzal is, hogy itt marad. Maradni vagy hazamenni: ez egy állandó dilemma.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .