„Iskola, iskola, ki a csoda jár oda?” Hát mindenki, aki betöltötte a hatot. Hacsak a szülő januárban be nem nyújt egy kérvényt, amelyben megindokolja, és lehetőleg dokumentumokkal is alátámasztja, miért tenne jót a gyerekének plusz egy év ovi. A felkészülésnek és a papírok begyűjtésének most van itt az ideje!

Korábban az óvodapedagógus a szülővel egyetértésben határozhatott arról, hogy a hatéves gyerek iskolába menjen-e, vagy maradjon még egy évet az óvodában. 2020-ban azonban megváltozott a törvény, és a döntést kivette a gyereket legjobban ismerők kezéből: a hatéves gyereknek mennie kell. Ha a szülő másképp szeretné, január 1-je és 18-a között benyújthat egy kérvényt az Oktatási Hivatalba. Sajnos a döntési mechanizmusnak nincs ismert kritériumrendszere, így sokan érezhetik magukat tanácstalannak. Ezért indított támogató csoportot a Szülői Hang Közösség, amelynek Miklós György a motorja – ő egyébként mérnök, de apaként öt éve néhány szülőtársával együtt kötelességének érezte, hogy létrehozzon egy kört, amely a szülők és gyerekek érdekeiért küzd. Honlapjukon és a legnagyobb közösségi oldalon Kötelező beiskolázás néven működtetett csoportjukban rengeteg hasznos információval látják el az érintetteket. Sajnos még így is mintegy tízezer gyerek marad le a lehetőségről csak azért, mert a szülei információhiány miatt nem nyújtják be a kérvényt.  

Papírgyűjtés 

Januárig ugyan van még idő, de már most érdemes utánanézni, milyen, a kérésünket alátámasztó dokumentumok beszerzésére van lehetőségünk. A tapasztalat azt mutatja, hogy a hivatal „szereti a papírokat”. A legkedvezőbb az ügy szempontjából az, ha az adott szakember a további egy év óvodai nevelést javasolja, de ha ez nincs így konkrétan leírva, ám a véleményből kirajzolódnak azok a területek, amelyeken a csemete fejlesztendő, az is jó lehet. A következő szakemberekhez fordulhatunk: szakorvos, gyermekorvos, védőnő, óvónő (az óvodából kikérhető a fejlődési napló másolata), logopédus, fejlesztőpedagógus, gyógypedagógus, mozgásterapeuta, pszichológus, de magánúton is lehet felmérést végeztetni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .