Aerobik-járvány a ’80-as, ’90-es években

Hogy is kell ejteni? És vajon mit jelent, igazi torna ez vagy csak ugrabugra jó zenére? Az 1980-as években hozzánk is begyűrűzött az aerobik-láz.

Amikor a hetvenes években Sárosi Imre úszóedző megjelent tanítványaival a medence partján és a bemelegítő gimnasztikát az ak­kori idők beatzenéjére irányította, sok edzőtársa elnéző mosollyal fogadta ezt a különcséget. Pedig a gyógytornászok közül jó néhányan mindig is zenei aláfestéssel mozgatták a pá­cienseiket. Édesanyám mesélte, hogy az 1940-es években, a leánynevelő intézetben kiváló tornatanárnője volt, és mindig zenére tornáztak – nem is alkalmaztak olyan testnevelőt, aki nem tudott zongorázni.

A zenés torna tehát egyáltalán nem számított újdonságnak. Mitől szólt hát akkorát az új, modern torna? Nos, Jane Fonda és menedzsmentje biztosan célzott és telibe talált.

 Leggings, lycra, lábmelegítő

 A hollywoodi sztár a legérzékenyebb pontunkon fogott meg bennünket, a hiúságunkra alapozott. Kifogásta­lan alakot, nagyszerű közérzetet, egészséget, jókedvet, életörö­möt ígért mindenki­nek, aki követi őt. A tornához e mellett vonzó külsőségeket kapcsolt: először is szemet gyönyörködtető, testhez simuló dresszeket. Az aerobikruhákat az akkoriban újdonságnak számító, fényes, világító színű, rendkívül rugalmas lycrából varrták, meglehetősen szexis, majdnem derékig fölszabott nadrágrésszel. Hogy még feltűnőbb legyen, a dressz alá elütő színű leggings került – ezt a kifejezést is akkortájt tanultuk meg, bár sokan továbbra is macskanadrágnak hívták. Tartozott a szetthez egy igazából nélkülözhető, de mégis fontos kiegészítő, a kötött, leggyakrabban színes csíkos lábmelegítő, és trendi volt a homlokpánt is.

Jellemző az aerobik-őrületre, hogy a tornatermi öltözet a kifutókra és az utcára is kivonult! 1984-ben az amerikai dizájner, Donna Karan népszerűsítette a sztreccs kezeslábast, a tunéziai születésű Azzedine Alaïa lycrából tervezett ruhákat, de egész kollekciók készültek dzsörzéből, oversized szabással, és ekkoriban kezdett szupermenőnek számítani a Converse, az eredetileg kosaras tornacipő is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .