A nürnbergi perek 76 éve, 1945. november 20-án kezdődtek. Interjúalanyunk egész életében azért küzdött, hogy a háborús bűnök elkövetőinek a törvény előtt kelljen felelniük tetteikért, hogy a háborúk áldozatai méltó jóvátételben részesüljenek, hogy ne lehessen embereket a származásuk és a meggyőződésük miatt üldözni. A 102. évében járó Ben Ferencz erdélyi kisfiúból lett a világ egyik legbefolyásosabb jogászává, akinek történelmi léptékű hatásával talán nem is vagyunk tisztában.

Good morning, Mr Ferencz.

Jó napot kívánok, hogy van?

Á, szóval beszél magyarul.

Magyar akcentussal tudok sírni, de beszélni jobban szeretek angolul.

Hány hónapos is volt, amikor eljött a család Erdélyből, hogy az USA-ba emigráljon?

Kilenc. A nővérem még a Magyar Királyságban született, én már Romániában, úgy, hogy közben egy tapodtat sem mozdultunk el erdélyi szülőfalumból (Csolt, Máramaros megye a szerk.)

Hogyan szólíthatom?

Eredetileg Bélának születtem, abból lettem Benjamin, amikor az Egyesült Államokba érkeztünk. Egyébként mindenki Bennek hív.

Gyerekkorában otthon milyen nyelven beszéltek a szülei?

Mind a ketten tudtak magyarul, de egymással és a nagyobb családban jiddisül beszéltek még az USA-ban is, ezért az otthonunk nyelve a jiddis lett. Nekem is ez lett az anyanyelvem, nyolcéves koromig nem is tudtam angolul.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .