Orvos, szülésznő vagy pszichológus is lehetne, de ő „csak” egy olyan egyesület alapítója, amelyik annyit segít a gyermeket váróknak, mint sok orvos, szülésznő és pszichológus – együtt. Egy rangos decemberi konferencián, ahová kommunikációs szakértőként és társadalmi „szívügyesként” hívták meg, az ítélkezésről tart majd előadást.

Vannak nők, akik rossz élmények hatására magukba zárkóznak, másokban viszont feléled a harci kedv, és Jeanne d’Arc megszállottságával küzdenek azért, hogy sorstársaiknak jobb legyen. Közéjük tartozik Anna is, aki nem dicsekszik azzal, hogy előadó lesz az idei TEDx Liberty Bridge Women konferencián, pedig e fórumon olyan fiatal szakemberek, tudósok kapnak szót, akik terjesztésre érdemes gondolatokkal lepik meg a társadalmat, ő már találkozásunk első percében egyesülete segítő funkcióiról és arról beszél, hogy olyan világban jó gyereket vállalni, amelyik nem kiált ki egyetlen életformát mindenhatónak, és nem ítélkezik. 

Azért is választottad előadásod témájául az ítélkezést, mert érintett vagy? 

Igen, én 2015-ben, két lány és két fiú édesanyjaként, nyilvánosan kiírtam magamból Geréb Ági oldalán, milyen iszonyatos trauma volt lemondani a kislányról, aki a Mirjam nevet kapta volna, mert élettel összeegyeztethetetlen Edwards-szindrómában szenvedett magzati korában. Ez a betegség háromezer fogantatásból átlagosan egyet érint, a furcsa meghatározás pedig azt jelenti, hogy a babák ötven százaléka már az anyaméhben meghal, a világra jöttek fele nem éri meg az egyhetes kort, s ha netán tovább élnek, akkor kórházról kórházra… Négy egészséges gyerek után vágytunk egy ötödikre a férjemmel, de nem szerettük volna, hogy szenvedésre jöjjön világra, és én, aki korábban azt mondtam, abortuszt soha, kicsit belehaltam, amikor a cikkem megjelenése után egyesek gyilkosnak neveztek, mások azt mondták, istent játszottunk. Hozzá kell tennem, három évvel ezelőtt, negyvenkét éves koromban mégis megszületett az ötödik gyerekünk!

A meg nem született Mirjamot „babagenetikás kislányomként” szoktad emlegetni. 

Az ő története késztetett arra, hogy létrehozzuk az egyesületet, hiszen az írásom hatására rengetegen megkerestek. Ekkor jöttem rá, óriási a tanácstalanság, ha a születendő magzattal valami nincs rendben, és nagy a tájékozatlanság a szűrő- és genetikai vizsgálatokkal kapcsolatban. A legfrissebb adatok szerint minden negyedik terhesség vetéléssel végződik – óriási szám –, segíteni kell az érintetteknek! Számomra ez természetes, hiszen azt szoktam mondani magamról, hogy nyolc gyerekem van, de csak öt született meg közülük, mert Mirjam tragédiája mellett két spontán vetélésem is volt.

Elmeséled, mit éltél át Mirjammal?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .