Millió fénykép és felvétel készült róla, világszerte címlapokon számoltak be minden megmozdulásáról, legyen az filmbemutató, az esküvője, vagy egy hétköznapi séta. A legtöbben úgy gondoltak rá, mint a hollywoodi hírességre, aki behálózott egy európai uralkodót, hogy hercegné lehessen. Az igazságot ettől nagyon messze kell keresnünk: először is szó sem volt behálózásról, és Monaco többet nyert a friggyel, mint az ara.

Az amerikai Grace Hercegné Alapítvány évek óta számos rendezvényt szervezett Grace Kelly előtt tisztelegve. A járvány okozta hosszú bezártság idején volt idejük létrehozni a régóta tervezett Grace Influential internetes portált és a hozzá kapcsolódó Instagram-oldalt, munkájukat a monacói hercegi család tagjai is aktívan segítik. Az alapítók úgy vélik, azoknak az értékeknek, amelyeket a hercegné képviselt, a 21. században is van létjogosultságuk. És valóban: ma, a közösségi oldalak világában Grace Kelly igazi influenszer, stílusát tízezrek próbálják utánozni, de karitatív tevékenysége, az egyenlő jogokért való küzdelme és elhivatottsága is példaértékű.

Független nő

Grace Patricia Kelly nem „felkapaszkodott színésznőcske” volt, hanem jó családból való úrilány, aki a saját erejéből és kitartásával jutott el az Oscar-díjig. Édesapja három olimpiai aranyat nyert evezésben, sportolói pályafutása után pedig milliomos üzletember vált belőle, édesanyja tornatanárként dolgozott, és a Pennsylvaniai Egyetem női sportcsapata alapítójaként és első vezetőjeként tartják számon. Grace 1929-ben született Philadelphiában, három testvérével együtt konzervatív katolikus nevelést kaptak, ezért is borultak ki a szülők, amikor lányuk belejelentette: színésznő akar lenni, és Hollywoodba költözik. Nagybátyja, George Kelly sikeres forgatókönyvíró volt, ám a homoszexualitását nem tolerálta a család, a szemükben ráadásul a színjátszás maga volt a fertő. Grace nem hagyta annyiban, nagybátyja segítségével bejutott az Amerikai Dráma Akadémiára, és mivel el kellett tartania magát, modellmunkákat vállalt Manhattanben. Huszonkét évesen már mozifilmben játszott, és bár első alakításával nem győzte meg a kritikusokat, a szakmabéliek meglátták benne a lehetőséget, így szerződést kapott a Metro-Goldwyn-Mayernél. Hat év alatt tizenegy filmben játszott, olyan hírességek mellett, mint Clark Gable, Ava Gardner, Bing Crosby és Gary Cooper. Legnagyobb sikereit Alfred Hitchcock alkotásaiban aratta, a szakma és a nézők egyaránt szerették a Gyilkosság telefonhívásra, a Hátsó ablak és a Fogjunk tolvajt! című thrillerekben.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .