Kis magyar snassz és neociki – Szalai András építész

Vetített képes előadásai hatalmas sikere után gyűjtötte albumba Szalai András az épített vagy inkább buherált környezet karikatúrába illő példáit. Házak, ereszek, teraszmegoldások, kerítésötletek, a reklámozás vadhajtásai a közelmúltból. Arról tanúskodnak, hogyan lesz a nincsből mégis valami. Kicsit sárga, kicsit savanyú, nem is szép, de valami! Aztán hogyan lesz a nincsből túl sok, túl harsány, és így tovább. A látvány a tűpontosan találó, fergeteges humorral megírt elemzésekkel együtt adja meg az élményt. Ilyenek voltunk. Ilyenek vagyunk.

Hogyan kezdett a témával, illetve témákkal foglalkozni, és térjünk ki a címben szereplő fogalmak definíciójára is.

A rendszerváltás környékén a Tölgyfa Galériában Építész Esteket rendeztek. Én is tartottam előadást, főleg a vidéki családiház-építésről, különös tekintettel a kockaházakra és a kerítésekre. A végén a galéria vezetője, Bodor Ferenc mondta, hogy ez tulajdonképpen a magyar snassz. Ebben jól egyetértettünk. A snassz egy megbocsátó, ámde rosszallást kifejező szó: mit csináljunk, ez van, így sikerült, ezt kell szeretni. Klasszikusan a hiánygazdaság talaján születik, mondhatni, hiányból sarjad és buherálással keletkezik. A buherálás szót mindenki ismeri, aki e hazában született.

Ahogy a Kádár-kor másik kulcsszavát is: szereztem… Kifejezi, hogy végre van valami, nem tudom, mire lesz jó, de hazaviszem. Legyen pár darab betonvas, bármi.

Készültek ezekből egészen aranyos és szerethető dolgok is. Hogy egy kis aktualitással fűszerezzem a beszélgetést, nemrég fiatalok járták a Balaton környékét, és nyaralók kerítéseit fényképezték. Abban aztán van minden, vitorlástól a tulipánig. Amikor apa és barátai kiélték magukat a hegesztésben…

És a neociki?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .