Takarítás, csevegés, gyermekfelügyelet: a robotok jövője a háztartásban

Robotrobbanás előtt áll a világ: hétről hétre jelentik be a tech cégek, hogy éppen miféle robotot dobnak piacra. Néhány év, és a mi lakásainkba is beköltöznek digitális barátaink.

A hetvenes-nyolcvanas évek óta a legtöbb háztartásban van már robot. Cikkünk szempontjából ezek ugyan nem érdekesek, hiszen nincs bennük mikrochip, sem mesterséges intelligencia, és nem is emberszerűek. Mindenesetre, ha valaki próbált már kézi habverővel tojásfehérjét felverni piskótához, annak nem kell ecsetelni, milyen hasznos egy robotgép a háztartásban. A Moley nevű konyhai robot viszont már gombnyomásra ötezer receptből tud főzni nekünk, a végén pedig el is mosogat és elpakol. Apró szépséghiba, hogy egyelőre igen drága: százmillió forintba kerül. (A „robot” szó egyébként a szláv nyelvekben munkát jelent – vö. málenkij robot –, az emberforma gépekre pedig Karel Capek cseh író használta 1921-ben.)

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .