Elsüllyedt gyermekkor – Hogyan hívjuk elő az emlékeinket?

Vannak, akik ezeregy történetet mesélnek a gyerekkorukról, fel tudják idézni ifjúságuk ízeit, a házat, ahol éltek, a hangulatokat, az ünnepeket és családi történetek sokaságát. Másoknak alig jut eszükbe egy-két emlék, mintha elsüllyedt volna minden. Vajon mitől függ, emlékszünk-e valamire, és ha nem, föl tudunk-e hozni valamit a mélyből?

Annak, hogy nagyon sok gyermekkori emlékünk elvész vagy hozzáférhetetlenné válik, köze van agyunk és idegrendszerünk fejlődéséhez. A hároméves korunk előtti időkből például a legtöbbünk alig-alig tud felidézni valamit. Néhány hangulat vagy halvány emléknyom marad, és ezek közül is sok talán inkább a szüleink által gyakran felidézett történet, amelyre már-már sajátunkként emlékszünk.

A pontos okok a tudomány számára sem ismertek még teljesen, az egyik elmélet szerint a hippokampusz fejletlensége állhat a háttérben, ez a szervünk csak három-négy éves korunk körül kezd rohamos fejlődésbe. Amíg nem aktív az agynak ezen része, addig nem rögzülnek úgynevezett epizodikus emlékeink. Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk történetiségükben, kontextusukban felidézni a régi eseményeket, mert még nincs fogalmunk a múltról és a jövőről. Ugyanakkor ezek az emlékek nem vesznek el teljesen, inkább másféleképpen rögzülnek, például vizuális vagy akusztikus formában, esetleg testünk emlékszik valamiképp. Amikor például összegömbölyödve alszunk, akkor testünk arra a magzati pózra „emlékszik”, amit az anyaméhben vett fel.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .