Lyonba alapvetően enni megy az ember – de ha már ott vagyunk, érdemes jobban szétnézni. A Rhône-Alpes régió félmilliós városa épületeivel, folyópartjaival, sok zöldjével Párizst idézi, csak éppen a nyüzsgés visszafogottabb. Nagyon francia, nagyon kifinomult – és a boldogság, akár a mennyei ételek illata, mindenütt ott úszik a levegőben.

Bár Lyon Franciaország harmadik legnagyobb városa, meglehetősen nyugis. Pedig van itt minden: ipar, oktatás, média, művészet. De ha Lyonról van szó, akkor alapvetően két dolog jut eszünkbe: a takácsok és a selyemszövés, valamint a mennyei konyha. Előbbi már korán kitermelte magából a munkásmozgalmi törekvéseket – Karl Marx maga is kutatta a jelenséget –, és itt írták fel először egy újság címlapjára a „Világ proletárjai, egyesüljetek!” jelszót… Rendben, de hogy jön ide a gasztronómia?

Bouchon-járás

A lyoni proletárokat, ugye, hajtották a tőkések: alig volt idejük, így aztán nem mindig tudtak hazamenni ebédelni. Meg is jelentek a „buchonok” (ejtsd: „buson”), ezek a házias vendéglők, amelyek kifejezetten Lyonra jellemzők. A textilmunkások már a 17-18. században ezekben a létesítményekben vették magukhoz az ebédjüket. Itt nem a kifinomult francia konyha uralkodott, sokkal inkább egyfajta nehezebb választék. A sült-főtt húsok, sertés, csirke, kacsa – belsőségeikkel együtt. Andouillette (sertéskolbász), lyoni saláta és hagymás lyoni sült krumpli. Marinált hering, grillezett halak, tüskés rája. Ezerféle sajt és édességek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .