Kulcsszó a mellrákhoz: Figyelem – Prof. dr. Dank Magdolna klinikai onkológus

A média kampányszerű, mondja az interjúban a professzor asszony. Igaza van. És bár ebben a hónapban sokszor és sok helyen találkozunk a mellrák témájával, minden hónapban és minden egyes napon tennünk kell önmagunkért. Úgy enni, úgy figyelni, úgy élni. Senki más nem tehet annyit az egészségünkért, mint mi magunk.

Ha van betegség, amiről sokat beszélünk, az a mellrák. Ön is így gondolja?

Igen, de az már baj, hogy egyéb gyakori daganatos betegségekről ritkábban esik szó. Vagy azokról az életmódproblémákról, amelyekről sokan nem is tudják, hogy károsak. Például ha valaki extrém mennyiségű gyümölcsöt fogyaszt, mert azt gondolja, attól lesz egészséges, miközben a sok gyümölcscukor elváltozásokat okozhat a májban, és a kialakult zsír, majd annak gyulladásos állapota akár daganatos betegség előszobája is lehet. Örülnék, ha a többi daganatos betegség is olyan gyakran jelenne meg a médiában, mint a mellrák.

Milyen sajátosságai vannak a mellráknak? Gyakoribb, jól gyógyítható, sok múlik a korai felismerésen…? Mi az, amit fontos tudni róla?

Nézzük először általánosan. Bizonyos daganatoknál van nemzeti szűrőprogram, ennek az a jelentősége, hogy korai stádiumban fel lehet ismerni a betegséget. Ezek közül az emlőrákszűrés hozza a legjobb eredményeket, hiszen itt a nem tapintható elváltozást is észre lehet venni. Ezzel együtt a daganatok gyakorisági listáján az első-második helyen áll, vagyis évente úgy nyolcezer embert érint. A legfontosabb üzenet vele kapcsolatban mégis az, hogy ez krónikus betegség.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .