Kilátás Eiffel-toronnyal – Egy magyar parfümőr Párizsban

Minden a frissen vágott fű illatával kezdődött, ami Párizsig repítette Minya Viktóriát. Ma nyolc parfümmel büszkélkedhet alkotóként, kreációi pedig házasságokat mentenek meg, vagy éppen párokat hoznak össze. Illatfejezetek egy fiatal nő életéből, aki mert nagyot álmodni.

Bár Kispesten n a nagyszüleinél, Borsod és Szabolcs megyei kis falvakban. Mindig is otthon érezte magát a ter- mészetben. őtt fel, rengeteg időt töltött – A mai napig meghatározó illatélményem kötődik egy délutánhoz, amikor apukám nyírta a füvet a telkünkön. Május volt, és valahogy annyira harmonikusan keveredett a fű és a tavasz illata, hogy engem valami földöntúli boldogság járt át. Csak öt-hat éves lehettem, de felfogtam, hogy ezt az euforikus érzést az illat váltotta ki bennem. Az első gondolatom az volt, hogy máskor is akarom érezni ugyanezt! A második pedig az, hogy ebben a többi embernek is részesülnie kell! Ha mindenki átélné ezt, talán nem is lenne semmi baj a földön. Már-már a világbékét vizionáltam – meséli nevetve Viktória.

A boldogság illata nem hagyta nyugodni. Lázasan markolta ki a lenyírt füvet a gép tartályából, a kifacsart levet pedig üvegcsében tárolta – sajnos a fűlé pár nap múlva megposhadt, Viktória szomjúsága azonban megmaradt, legalábbis ami az ilyen hirtelen kiváltott erős érzelmek iránti kíváncsiságát illeti. Ezért próbált ki az évek során sok mindent a színjátszástól a táncig, ami a mai napig az élete része. Elkerülendő, hogy „a végén még egy vándorcirkuszban kössön ki”, némi szülői nyomásra közgazdasági szakközépiskolába, majd gazdasági főiskolára járt. A lelke mélyén távol maradt ettől a világtól, bár az, hogy az oktatás nyelve az angol volt, hasznosnak bizonyult. A főiskola utolsó évét Erasmus-ösztöndíjjal Párizsban töltötte, és közben egyre sürgetőbben dörömbölt a fejében a „mi leszek, ha nagy leszek?” kérdés. A válasz egészen különös módon kopogtatott.

– A karácsonyi szünetet a szüleimnél töltöttem, és egyik este lefekvés előtt levettem a polcról a Parfüm ’97 című enciklopédiát, ami a „parfümőr” szócikknél nyílt ki. Nagyon erős „leföldelés”-érzés járt át, egy pillanat alatt összeállt bennem a kép, és átcikázott rajtam, hogy valójában minden út ide vezetett. Nekem parfümőrnek
kell lennem, és ezért mindent meg is fogok tenni!

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .