Volt tél, tavasz és nyár – Ez (is) történt 1956-ban

Abban az évben, amikor „egy nép azt mondta: elég volt”, sok egyéb történt még. Az emberek színházba és kirándulni jártak, porszívóra spóroltak, vasárnap ünneplőbe öltöztették a gyerekeket. Új vasútállomások épültek, kísérleti adás ment a tévében, feltűnt a filmvásznon Törőcsik Mari. Még októberben sem sejtette senki, hogy történelmi fordulat következik…

1956. Gátszakadás és földindulás. Szó szerint, ugyanis abban az évben történt a huszadik század legnagyobb magyarországi földrengése, és egy hatalmas jeges áradás a Dunán. Ez a két tragédia az év más fontos eseményeivel együtt teljesen elfelejtődött, pontosabban eltörpült a jelentőségük a forradalom eseményei mellett. Január 12-én kora reggel akkora földrengés rázta meg Pest-megyét, hogy Dunaharasztiban, Taksonyban, Szigetszentmiklóson és a környéken több száz ház omlott össze vagy vált lakhatatlanná. Két halálos áldozata és harmincnyolc sérültje is volt a földmozgásnak, a kár mértéke pedig mai árakon is több száz millió forintra tehető.

A romeltakarítást és az újjáépítést nehezítette a szokatlanul hideg tél. Februárban már mindenkinek elege lett a szélből, a hóból, és a mínusz húsz fok fölé alig emelkedő hőmérsékletből. A Duna Bécstől a Vaskapuig befagyott, ami látványnak ugyan szép volt, mégis inkább vészjósló… És a vész be is következett. A márciusi hirtelen felmelegedés és a sok csapadék okozta jégzajlás és árhullám hatalmasra duzzasztotta a víztömeget, ami ötvennyolc szakaszon okozott töltésszakadást a Duna jobb és bal partján. A gátakon tízezrek dolgoztak, a víz mégis bezúdult Bajára, a Mohácsi-szigetre, nagy területen pusztítva el házakat, épületeket. Ötvenhétezer embert kellett kitelepíteni, és több ezren vettek részt év közben az újjáépítésben is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .