Minden anya más, és mindenki más anyai mintával felvértezve – vagy megbéklyózva – kezd hozzá a gyerekneveléshez. Szülőség előtt álló nőket kérdeztünk arról, mit őriznének meg gyerekkorukból, és mi az, amit teljesen másképp szeretnének csinálni.

Bacsák Viktória, 25 éves, végzős tanár szakos egyetemi hallgató, Szombathelyen él

Milyen édesanya szeretnél lenni?

Velősen? Jó. Például nem szeretném félévesen bölcsődébe adni a gyerekemet, legalább kétesztendős koráig otthon maradnék vele. Szerintem fontos, hogy eleinte az én illatomat szívja, az én főztömet egye, az én meséimet hallgassa, én szeretgessem, utána majd elindulhat a maga útján, és elkezdhet integrálódni a közösségbe. A pszichológusok szerint az első életévek meghatározóak a gyerekek számára, ekkor dől el, hogy kiegyensúlyozott, derűs felnőttekké válnak-e, vagy tele lesznek frusztrációval, kishitűséggel. De az első gyerekkel még várnék három évet. Addig szeretném magam kicsit begyakorolni a szakmámban, egyáltalán állást szerezni, hogy kapjak gyedet, és még nincs lakásunk a barátommal, albérletbe nem szívesen szülnék. A második babát nem sokkal az első után tervezem, mondjuk két évvel. Köztünk is ennyi a különbség a bátyámmal, s mivel közel voltunk egymáshoz korban, sokat tudtunk együtt játszani. Ez az anyuka életét is megkönnyíti. Hogy harminc alatt szülni korai gyerekvállalásnak számít manapság? De fiatal édesanyának lenni nagyon jó lehet! Úgyis olyan gyorsan változik a világ, nem egészséges, ha túl nagy a szakadék a szülő és a gyereke között. Nem fogják érteni egymás reakcióit, igényeit, vágyait, hiszen nem ugyanabban a világban élnek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .