Közeli ismerőseink lettek a virológusok. Tévében, lapokban, az interneten – mindenhol találkozhatunk velük. Dr. Kemenesi Gábor különösen aktív. A 34 éves tudós nemcsak kutat és oktat, de időről időre felbukkan a médiában, és megpróbálja elmagyarázni, hogyan tudjuk megúszni a koronavírus-fertőzést – remélhetőleg több, mint kevesebb sikerrel.

Szívbe markoló volt látni egy hírportál utcai videóját. A járókelőket a vírusról, a járványról és a megelőzésről kérdezték. Akik nem hittek az oltásban, azoknál gyorsan beléptették a képbe dr. Kemenesit. Közérthetően és tárgyilagosan beszél: igenis, létezik a vírus, hiszen „lehet látni mikroszkóp alatt”. És arról is, hogyan védekezhetünk a fertőzések ellen. Az utca népe azonban köti az ebet a karóhoz, és nem hisz a tudósnak.

– Amire megtanított ez a videó – merthogy én is tanultam közben elég sokat –, az, hogy van egy társadalmi réteg, amelyet nem lehet elérni – mondja Kemenesi Gábor. – És nem csak az aktuális járványról van szó, hanem azokról a jövőbeli kihívásokról is, amik várnak ránk. Arra kell figyelnünk, hogy ez a réteg minél szűkebb legyen: minél többeket tájékoztassunk megfelelően, és minél kevesebb legyen a kétkedő, „billegő” ember – mert ennek láthatóan nagy a jelentősége ilyen helyzetekben. Ez már nem az ártalmatlan, megmosolyogtató laposföld-hívős dolog. Itt már tényleg egymás bőrére megy a vásár.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .