Papírral vagy papír nélkül? – Eltérő jogok és kötelezettségek

A Nők Lapja 2021/40. számának cikke.

Két ember együttélésekor a „papírral vagy papír nélkül” kérdés eldöntéséhez sokféle szempont kerül mérlegre: érzelem, tradíció, hit, praktikum. Cikkünkben jogi nézőpontból vizsgáljuk meg az intézmények közötti legfőbb különbségeket, dr. H. Szabó Orsolya ügyvéd, családjogász segítségével.

Állami jóváhagyás

A házasság érvényes megkötéséhez és felbontásához is állami jóváhagyás szükséges, egybekelni anyakönyvvezető előtt lehet, válni pedig bírósági perben. A „sima” élettársi kapcsolat létesítése és megszüntetése nem igényel állami közreműködést, a felek egyszerűen együtt élnek, ha pedig úgy alakul, szétköltöznek. Van lehetőség arra, hogy a felek az élettársi kapcsolatot is hivatalossá tegyék. Akár különböző, akár azonos nemű párok közjegyző előtt nyilvántartásba vetethetik élettársi kapcsolatukat, illetve azonos nemű párok anyakönyvvezető előtt is létesíthetnek úgynevezett bejegyzett élettársi kapcsolatot – ilyenkor a megszüntetéshez is formális nyilatkozat szükséges.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .