Míg a hétköznapokon igyekszünk minél gyorsabban az asztalra tenni az ételt, hétvégén jólesik belefeledkezni a sütés- főzésbe, megadni a módját a közös étkezéseknek.
Vörösboros-gombás marharagu sajtos polentával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 20 dkg kockázott bacon
- 80 dkg marhacomb
- só, frissen őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl száraz vörösbor
- 3 szál sárgarépa (kb. 50 dkg)
- 1 darab babérlevél
- 3 ág kakukkfű
- 30 dkg gomba
- 1 darab salátacukkini
- 4 kisebb fej sonkahagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
A polentához:
- 6 dl víz
- só
- 10 dkg kukoricadara
- 15 dkg reszelt sajt (pl. trappista, edami, gouda, esetleg keverhetjük kevés parmezánnal is)
A finomra vágott vöröshagymát és az apróra kockázott bacont vastag falú edényben (vagy vaslábasban) zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott marhahúst. Fehéredésig pirítjuk, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával ízesítjük. Felöntjük a borral, így pároljuk pár percig, míg el nem fő az alkohol. Közben a megtisztított répát nagyobb darabokra vágjuk, a húshoz adjuk. Beletesszük a babérlevelet, a kakukkfüvet, és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Lefedve, közepes lángon megpároljuk. Amikor a hús félig megfőtt (kb. 45 perc), beletesszük a negyedbe vágott gombát, a félkarikákra vágott cukkinit és egyben a sonkahagymát. Ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor már puha a hús, a lisztet kikeverjük pár kanál lével, majd visszasűrítjük vele a ragut. A polentához a vizet megsózzuk, felforraljuk, folyamatos kevergetés közben beleszórjuk a kukoricadarát, besűrítjük. Hozzáadjuk a sajtot, és az aprított petrezselyemmel megszórt raguval kínáljuk.