A Nők Lapja 2021/40. számának cikke.

A sztárvilág nemcsak játék és mese; a forgatásokon szinte elkerülhetetlen a féltékenység, az irigység, egy-egy rossz beszólás, és ha a tüske mélyre fúródik, a haragszomrád akár évtizedeken keresztül tarthat.

Az ellenségeskedésekről szóló híreket mindenki elolvassa, lekattintja, így a magazinok előszeretettel szellőztetik meg a legkisebb konfliktust is. Ez gyakran olaj a tűzre, a sztárok közötti feszültség nem enyhül, a bulvárlapok pedig jó sokáig csámcsoghatnak a helyzeten.

Vér, veríték és könnyek

Hollywood hőskorában is akadtak világraszóló viszályok, közülük is a Joan Crawford és Bette Davis között dúló háború volt a leghíresebb és szó szerint legvéresebb. A két színésznő viszonyát eleinte csak szakmai féltékenység mérgezte, megharcoltak szerepekért, díjakért, lehetőségekért, de a robbanásközeli helyzetet a férfiak okozták. A két díva először Clarke Gable-ön kapott össze, később Davis egy forgatáson beleszeretett partnerébe, Franchot Tone-ba, ám a férfi alig pár hétre rá Crawfordot vette feleségül. Attól fogva mindketten előszeretettel ejtettek el epés megjegyzéseket a másik külsejére, tehetségére, szexuális szokásaira, és ott tettek keresztbe egymásnak, ahol csak tudtak. A hatvanas években egyikőjükért sem versenyeztek a rendezők, ezért végül – kissé fintorogva – rábólintottak a közös munkára. A Mi történt Baby Jane-nel? című film forgatása rémálom volt. Túl a folytonos piszkálódáson, Davis „véletlenül” úgy fejbe rúgta Crawfordot, hogy össze kellett ölteni a sebet. Crawford nem maradt adósa, ólomövet vett a ruhája alá abban a részben, amikor Davisnek kellett őt vonszolnia, többször elrontotta a jelenetet, hogy újra és újra meg kelljen ismételni. Alakításáért Davist Oscar-díjra jelölték, mire Crawford minden követ megmozgatott, hogy más kapja az elismerést, és megpróbálta elérni, hogy a győztes helyett ő vehesse át a szobrot. Hihetetlen, de ezt a tébolyult akciótervet sikerült megvalósítania: Anne Bancroft lett a legjobb színésznő, és a díjat a nevében Crawford vette át. Másnap minden újság őt hozta címlapon, pedig nem nyert, és nem is szerepelt a jelöltek között. Az egymás iránti gyűlöletük nem csillapodott az évek folyamán. Amikor Crawford 1977-ben meghalt, Davis így kommentálta: „Halottakról nem szokás rosszat mondani, csak jót. Joan Crawford halott. Jó.” Kettejük kapcsolatát a Viszály című sorozat dolgozta fel Susan Sarandonnal és Jessica Lange-gal a főszerepben.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .