Dr. Donauer Nándor rovata a Nők Lapja 2021/39. számából.

Egyre gyakoribb tünet a gyermekkori fejfájás. Mivel „lépcsőházi ismerettárunkba” annyi már eljutott, hogy a fejfájás az agydaganat egyes számú előjele lehet, a szülők ijedt-elszántan ostromolják a szakrendeléseket.

Összehasonlító vizsgálatokba kezdtünk fejfájós gyerekek csoportjaival. A figyelem tartósságát, a megosztott figyelmi képességet, a verbális és a nonverbális emlékezetet vizsgáltuk. Nemtől és korosztálytól függetlenül kiderült, hogy a vizsgált gyerekeknél folyamatosan jelentkeznek bizonyos figyelmi blokkok, kisebb figyelmetlenségek, kihagyások. Pedig az általános tanulmányi eredményük nem rossz, sőt inkább a jobbak csoportjába tartoznak. Furcsa paradoxon, hogy az éveken keresztül, akár több tantárgyból bukdácsoló, sőt többszörös iskolaváltásra kényszerülő gyerekek között nem, vagy alig találtunk fejfájósokat. 

A vizsgálatok fényt derítettek arra is, hogy a fejfájós gyerekekben (a lelkük mélyén) nagy igény van a megfelelésre, arra, hogy eleget tegyenek a közvetlen környezetük kimondott vagy rejtett elvárásainak. S ott, ahol kiugró teljesítményt, rangot elért szülők vagy felmenők díszítik a család arcképcsarnokát, s e tény rendre megemlítődik, ez erősen nyomhatja a gyerek lelkét. Miközben nap mint nap megéli a figyelmi részképességei zavarát, bizonytalanságát. Ilyenkor beáll a megfelelési vészreakció: „Akkor is megcsinálom! És nagyon jól!” Túlkompenzálnak, túlteljesítenek – feleslegesen. Sokat ülnek a tananyag mellett, s a tényleges eredmény ritkán arányos a ráfordított energiával.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .