Vadlovak és békés aligátorok között – Közeli Török Zoltán természetfilmessel

A Nők Lapja 2021/39. számának interjúja.

Hamarosan bemutatják a Vadlovak című természetfilmet, amelyben a Hortobágyon élő Przsevalszkij-lovak életén keresztül ismerjük meg a puszta gazdag élővilágát. A rendező, Török Zoltán munkája a hatalmas sikerű Vad Magyarország is, de a világ több izgalmas élőhelyén is forgatott már. Most a svéd vadon változásának történetét rögzíti, kamerával és két lánya szemén keresztül.

Bemutató előtt láttam a Vadlovakat. Nagyon tetszett! Hány év munka van benne?

Köszönöm, hogy így fogalmazott, általában azt kérdezik, hány évig forgattuk. Pedig a forgatást megelőzi a legalább egy, sokszor másfél éves kutatás, majd jön a vágás, ami ebben az esetben másfél évig tartott. Vagyis 2016 szeptemberétől foglalkoztam ezzel a filmmel, idén januárban lett kész. A járvány miatt tolódott a bemutató. Kétszer…

Van elképzelésem arról, mi történik a kutatás során, de azért rákérdezek.

Egy természetfilm nem úgy készül, hogy itt a pénz, forgassunk valamit. Elég konkrétan le szoktuk írni, mi várható. Szerencsére a természetben a folyamatok ismétlődnek, lehet velük tervezni. A lovak esetében azzal kezdtem, hogy elolvastam mindent, amit csak tudtam, majd terepen folytattam a megismerést, még kamera nélkül. Van, ahol ez a szakasz nagyon hosszú, például amikor felkértek, hogy készítsek filmet a floridai Everglades Nemzeti Parkról. Teljesen új terep volt, majd egy évig csak trappoltam a mocsárban. Ennél a filmnél annyival volt könnyebb dolgom, hogy a pusztát ismerem, sőt a szívem csücske. Igaz, a vadlovakat kevésbé, őket kellett megtanulnom.

A filmben egy csikó, Cseppke a főszereplő, de közben megismerünk tragikus csikósorsokat is. A szerencsére bízták, mi lesz a főszereplővel, vagy egyszerre több lehetséges főhőssel forgattak?

Szerencsénk is volt, de valóban több csikóval kezdtünk forgatni. Ha ne adj’ isten Cseppkével történt volna valami, nem lett volna könnyű váltani, mert az anyjának volt egy feltűnő sebhelye, amit ki is hangsúlyoztunk a filmben. Szerencsére erre nem került sor, bár a második évben nagyon legyengült, aggódtunk érte és a filmért, de aztán megerősödött, és igazán szép kancacsikó lett belőle. Úgy beszélek róla, mint szülő a gyerekéről, de ha az ember ennyi ideig követi valakinek a fejlődését, akkor ez természetes.

Úgy hallottam, ez a pusztafilm szerelemprojekt.

 Régóta szerettem volna filmet forgatni a Hortobágyról, és régóta szerettem volna nagyszabású mozifilmet. De ki legyen egy pusztafilm főszereplője? A vadlovakat unalmasnak gondoltam, de utánaolvasva kiderült, nagyon is izgalmasak. Nagycsaládokban, háremekben élnek, harcolnak, szinte bosszút állnak, tehát a nem annyira természetkedvelő nézőknek is értelmezhető a történet. És még cukik is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .