A Nők Lapja 2021/36. számának cikke.

Miért jobb helyi termelőtől beszerezni az élelmiszereinket, mint a szupermarketekben megvásárolni?

Az egészséges táplálkozás egyik fontos eleme a helyi és szezonális alapanyagok használata. Minél kevesebbet utazik a zöldség-gyümölcs, annál frissebb és tápanyagdúsabb, hiszen a termelő akkor szüretel, amikor a terményei a legérettebbek. A távoli országokból érkező import árut viszont útközben, mesterségesen érlelik, tartósítják és sokszor gombaölő- és növényvédőszerekkel is kezelik. A helyi termelők átgondoltan használják a vegyszert, hiszen ők is ugyanazt eszik, amit a vásárlóik.

Ami a környezetvédelmet illeti: minél közelebbről beszerezhető alapanyagokat használunk, annál kevesebb lesz az étel élelmiszerkilométere. Egy átlagos szupermarketben kapható élelmiszer körülbelül kétezernégyszáz kilométert utazik, míg a helyi csak mintegy hetvenkét kilométert. Ráadásul az import során akár tizenhétszer több káros anyag juthat a levegőbe, mint helyi termék vásárlása esetén. A lokális termelők egyáltalán nem – vagy csak minimális mértékben – használnak csomagolóanyagot, az importáruk viszont (túl)csomagoltak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .