Puritán csillogás, magas hegyek… Irány Zürich, a butikváros!

A Nők Lapja 2021/35. számának Útitárs rovata.

Magas hegyek, mély tó, történelem, művészet és minden, ami megvásárolható. És sok minden, ami nem. Zürich, a világ hetedik legélhetőbb városa, valódi kultúrsokk.

Az Európa szívében fekvő várost mindössze négyszázezren lakják, mégis egy modern metropolisz minden kényelmét kínálja – csúcsminőségben. Közel van, egyórányi repülés, így akár egy hosszú hétvégére is tökéletes program. Sok ugyan a látnivaló, de szinte minden elérhető kényelmesen, gyalog is.

Ha elhelyezkedtünk a szálláson, kezdjük a városnézést egy hajókázással a hegyek és dombok övezte Zürichi-tavon. Kérjünk a pincértől egy jeges italt, és a harmatos pohárral a kezünkben bámuljuk a partot, így bepillantást nyerhetünk egy gazdag ország gondtalan polgárainak életébe. A nyári melegben sokan strandolnak a naná, hogy kifogástalanul tiszta vízben, mások kertes házuk lombos fái alatt hűsölnek.

Aranyparti mesék

A tó északi részén húzódó „Aranypart” mellett elhajózva a kapitány egymás után sorolja, kik laknak (évente egy-két alkalommal) a tóra néző, kacsalábon forgó villákban. Ez a napsütötte vidék ugyanis alacsony adókulcsaival mágnesként vonzza a dollármilliárdosokat, a csillagászati ingatlanárak cseppet sem riasztják el őket. Roger Federer, Kimi Raikkönen, Felipe Massa is itt nézik a naplementét sok száz négyzetméteres teraszukról.

A tó nem csak a gazdagoké, a közeli társasházaknak a parton saját strandjuk, sőt közösségi házuk is van, amit bárki kibérelhet. Mert Svájc, akármilyen hihetetlen, nem kizárólag a tehetősek országa. Jól élnek, persze, de már csak a hagyományaik miatt is: megnézik, mire költik a pénzt. Idősebb zürichi útikalauzom, Péter említette, hogy mindig abból készítenek vacsorát, ami éppen akciós az üzletben. Telne a drágább húsra, zöldségre, gyümölcsre is, de miért fizetnének többet, ha nem muszáj…?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .