Grabowszki, Safranek, Mr. Teufel és a siker – Volt egyszer egy Macskafogó

Egy klasszikussal nosztalgiázunk a Nők Lapja 2021/34. számának Retró rovatában.

35 évvel ezelőtt, 1986-ban mutatták be a Macskafogó című rajzfilmet, amely nem csak itthon nyerte el a nézők tetszését, hanem az Egyesült Államokban, sőt az akkori Szovjetunióban is. 2018-ban készült el a film digitálisan felújított változata, hogy a mai ifjúság is megismerhesse Grabowszki, a visszavonult szuperegér-ügynök kalandjait, és azokat a klasszikussá vált mondatokat, jeleneteket, amelyeket azóta is idézgetünk.

„Majd mehetünk vissza a balettba ugrálni”, mondja az egyik gengszter a mára szállóigévé vált mondatot, aki a szuperegér, Grabowszki elfogására szerződött, és azon aggódik, mi lesz, ha négytagú csapatával kudarcot vall. Ilyen és hasonló mondásokkal találkozhatunk a Macskafogóban, amelyekkel azok is élnek, akiknek fogalmuk sincs róla, honnan származnak a szállóigék. Azok viszont, akik a film bemutatója idején látták, ma is hallják Benedek Miklós hangján Mr. Teufelt: „Jöjjön csak közelebb, Safranek!”

A rajzfilm tele van nyelvi leleményekkel, kultúrtörténeti csemegékkel, és poénokkal. A legismertebb közülük szintén Safranek és Mr. Teufel között hangzik el.

– Elmehet Safranek – mondja Mr. Teufel – és üdvözlöm a kedves feleségét!

– Köszönöm uram, de már egy éve önnel él – válaszolja Safranek és visszahúzza pólyába bugyolált fejét az ajtórésen.

Safraneknek ugyanis, minden egyes alkalommal, ahányszor feltűnik a vásznon vagy a képernyőn, egyre több kötés van a testén, mert Mr. Teufel, a főnöke, a macskaszindikátus alvezére a baklövéseiért alaposan elagyabugyálja a beosztottját.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .