Ausztráliától Magyarországig. A Nők Lapja 2021/33. számának cikke.

Egy nyelviskolában dolgozott Sydneyben, amikor beleszeretett a magyar kultúrába, azóta pedig vicces videók sokaságában mutatja meg a világnak, milyen sokszínű és kreatív nyelv a miénk.  Miután hónapokat töltött országunkban, megszerette a baracklekváros palacsintát, rajong Hollókőért és a magyar szavakért. Egy ausztrál, aki tudja, mit jelent a hacuka és a cókmók jelentése.

„Sziasztok, Ausztrál Tom vagyok, how’s it going” – így kezdődnek azok a videók, amikben egy mosolygós, vörös hajú srác Sydney-ből a magyar tanulás öröméről, nehézségeiről, kedvenc közmondásairól, vagy épp olyan kulturális alapvetésekről beszél, mint a Mézga család és a Kádár-kocka. Tom – valódi, teljes nevén Tom Champion –Sydneyben nőtt fel, művészcsaládban, az édesanyja mesekönyv-illusztrátor, a nagymamája, Ruth Park, híres író volt, aki nem csak az ottani középiskolai tananyag része, hanem külföldön is ismert. Könyveit számos nyelvre fordították le, ezeket összehasonlítva kezdett el érdeklődni Tom a nyelvek iránt. Ausztráliában nem mindenki tanul idegen nyelveket, aki igen, az általában franciát vagy japánt, ő viszont többre vágyott. Tizenkilenc évesen egy nyelviskolában vállalt munkát, az volt a feladata, hogy a külföldi diákokkal beszélgessen „A legkönnyebb és legélvezetesebb feladat volt – emlékszik vissza. Itt találkozott először magyarokkal, és menthetetlenül beleszeretett a nyelvbe. Az egyetemen nyelvészetet és pszichológiát tanult, és mikor Párizsban kapott ösztöndíjat, többször ellátogatott Magyarországra, később pedig nyolc hónapon át itt is lakott, és egy nemzetközi cégnek dolgozott Budapestről. „Végre élőben gyakorolhattam, hogy kell sajtos pogácsát kérni!” – mondja egy kis akcentussal, de azért majdnem tökéletesen. „Budapest elképesztően változatos élményeket nyújt: tele van klasszikus európai múzeumokkal, látnivalókkal, de ott van az alternatív oldala is, mint a romkocsmák és a szabadulószobák. Szeretem az ottani telet, a mesébe illő karácsonyi hangulatot. De a vidéki kirándulásokat is nagyon élveztem, szerintem Hollókő a világ egyik legkülönlegesebb helye, vagy ott van a bauxitbánya Gánton, hol lehet még ilyet látni?” Ami a konyhánkat illeti, Tom megtanult gombapörköltet csinálni, de mindig elálmosodik tőle, a desszertjeink közül pedig a baracklekváros palacsinta a kedvence.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .