Spoiler alert! Miért nem szeretjük, ha elmondják a végét?

Vélemények hálójában a Nők Lapja 2021/33. számának Lélek rovatában.

Vérmérséklettől, érdeklődési körtől függően reagálunk arra, ha valaki előre lelövi egy film poénját, vagy elárulja, mi a fordulat egy friss könyvben. De vajon a mindennapos médiazajban észrevesszük, ha a legfontosabb élethelyzeteinket – mint például lánykérés vagy szülés – is elspoilerezik?

A spoilerez kifejezés az angol spoil (elrontani) igéből ered, és azt jelenti, hogy valaki előre elárulja egy történet végkifejletét vagy kulcsmomentumait. A megváltozott médiafogyasztási szokásokkal párhuzamosan alakult ki a spoilerezés jelensége. Régen a hétfői sorozat aktuális részét szinte mindenki látta, a többieknek meg kedden elmesélték a munkahelyen. Ma sokan egy egész évadot ledarálnak a megjelenés napján, és másnap a közösségi oldalak már hemzsegnek a mémektől, kiragadott részletektől, kapcsolódó poénoktól. A hetenként leadott sorozatepizódokkal, illetve nagy mozifilmekkel sem lehet sokáig várni. A Trónok harca, a Star Wars és a Bosszúállók rajongói vagy a premier pillanatában nézték meg az adott részt, vagy az internetet és az ismerőseiket nagy ívben kerülve kibekkelték addig, amíg sort nem tudtak keríteni a filmre.

Ma már azonban nemcsak a fordulatok derülhetnek ki előre, hanem az is, hogyan kell éreznünk, miközben egy adott filmet, sorozatot nézünk. Tizenhét évvel az utolsó rész után a Jóbarátok című széria szereplőivel készült egy emlékezős, beszélgetős műsor. Idén május 27-én volt a bemutató, és én igyekeztem úgy időzíteni a teendőimet, hogy aznap megnézhessem a különleges epizódot. Délután négykor tudtam leülni a tévé elé, de addigra már késő volt: anélkül, hogy bármelyik kritikára, ajánlóra, véleményposztra rákattintottam volna, pusztán az online cikkek bevezetői, címei és a kiemelések az arcomba harsogták, hogy a színészekben túl sok a botox, a műsorvezető egyszerre harsány és béna, tulajdonképpen az egész nem méltó a sorozathoz, óriási csalódás. Kellemetlen érzéssel kezdtem neki, majd kellett hozzá negyed óra, hogy megszabaduljak a fülembe ültetett bogaraktól, és végre a magam módján tudjak nosztalgiázni. Én csak egy másfél órás szórakoztató műsorral jártam így, de a közösségi média sokszor fontos életeseményeket, érzéseket is elspoilerez, különösen a fiatalabb korosztálynak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .