Falvak a Duna ölelésében a Nők Lapja 2021/32. számának cikkében.

Az emberek hosszú sorokban araszolnak a Dunakanyar híres települései felé, de kevesen térnek le a fő csapásirányról, hogy felfedezzék a Szentendrei-szigetet. Pedig ez a harmincegy kilométer hosszú, hol két és fél, hol öt kilométer széles földdarab még mindig a béke szigete. Hétköznapokon mindenképpen.

Kicsi falvak, öreg házak, retró hangulatot árasztó nyaralótelepek, összetartó közösségek. Mindez a Duna ölelésében, eperillatban, árvalányhajjal, gyurgyalagokkal. A sziget egy része a Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik, kétszáz madárfajt tartanak itt számon, és vagy huszonöt védett növényt. Itt található Budapest és a környék ivóvízbázisa, a víz agyag-, kavics- és homokszűrőn keresztül érkezik a kutakba. Télen csendes és békés a sziget, nyáron megtelnek a nyaralók és a táborhelyek, magas fokozatra kapcsol a vízi élet.

A csúcs – Kisoroszi

Kisoroszinál a szigetcsúcsot, vagy ahogyan a környékbeliek nevezik, a szigetspiccet sajnos már túl sokan felfedezték, most zajlik a vita, hogy fejlesszék-e tovább, vagy őrizzék meg, ami még őrizhető… Nyáron, amint a Duna vízállása engedi, ellepik a sátrak a hatalmas fák alját, ringanak a függőágyak, fő a lecsó, a gyerekek játszanak a sekély vízben. Mindezt olyan helyen, ahol az ember fürdés közben egyszerre gyönyörködhet a visegrádi vár és a Börzsöny látványában…

Kisorosziban volt háza Mészöly Miklósnak és Polcz Alainnek, Nádas Péternek, na meg Péterfy Gergelynek és Péterfy-Novák Évának, akik most éppen Olaszországban élnek és alkotnak. A falut a tahi híd felől hosszú, árnyas úton közelíthetjük meg, de átmehetünk révvel is Szentgyörgypusztáról. Ha az utóbbit választjuk, már a Rév utcán elvarázsolódunk, onnan ráfordulhatunk a hosszan kanyargó Széchenyi utcára. Sétáljunk, nézelődjünk, lessünk be a Dunára futó kis utcákba, álljunk meg a felújított parasztházak, kőkerítések és falfülkék előtt. Ha megéheztünk, a révhez közel találjuk a Rácz Fogadót, aki igazán jó halászlére vágyik, ne is menjen tovább. De választhat bármit az étlapról, nem fog csalódni. A szigetcsúcshoz közel pedig ott a Rácz Kert, a sátorozók és fürdőzők ott is ehetnek, ihatnak, kivetítőn lehetett nézni a foci-Eb-t, az olimpiát, sportmentes napokon kertmozi üzemel, nemrég a Brian életét vetítették.

A faluban van indián- és cowboymúzeum, golfpálya és egy tiszta vizű, de gyorsan mélyülő bányató is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .