A Nők Lapja 2021/32. számának Gasztro rovata.

A mediterrán világban őshonos, vízpótló dinnyefélék immár 4000 éve örvendeztetik meg a szomjazó emberiséget. Jobbára nyersen, jól behűtve, csak úgy magukban fogyasztjuk őket, de édes és sós ízvilágú salátákat, bólékat, sörbetet, a sárgadinnyéből csatnikat, sőt dzsemet is készíthetünk.

Dinnyenyársak és grissini pármai sonkával

Elkészítési idő: 20 perc

+ 6-8 óra hűlési idő

1 nyárs: 28 kcal

1 grissini: 44 kcal

Hozzávalók 24 + 24 darabhoz:

  • 2 közepes, érett sárgadinnye (összesen kb. 1,5 kg)
  • 3-4 fodrossaláta-levél (pl. lollo, frizé)
  • 1 piros húsú paprika
  • 24 + 24 hajszálvékony szelet pármai (serrano/fekete-erdei) sonka
  • fehér bors
  • 24 db grissini (olasz kétszersültrudacskák)

* A nyársakhoz a dinnyéket megmossuk, szárazra töröljük, nejlonzacskóba csomagoljuk, és 6-8 órára behűtjük. Derékban félbevágjuk őket, kivájjuk a magjaikat, 2 fél dinnye aljáról levágunk 1-1 vékony szeletet, hogy ne billegjenek a tálon. A másik 2 fél dinnyét meghámozzuk, és kb. 3 x 3 cm-es darabokra vágjuk.

* A salátaleveleket megmossuk, kicentrifugázzuk, vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. A megtisztított paprikát 2 x 2 cm-es darabokra aprózzuk. 24 sonkaszeletet hosszában kettévágunk és lazán feltekerünk.

* Felváltva bambuszpálcikákra fűzünk 3 dinnyekockát és 2 sonkatekercset, végükre 1-1 paprikadarabot húzunk, majd beleszúrjuk őket a fél dinnyék húsába. A nyársak közé dugdossuk a salátaleveleket, végül megszórjuk 1-2 tekerésnyi frissen őrölt borssal, és lapostányérra ültetve tálaljuk.

* A grissinirudak egyik végére szorosan feltekerjük a maradék 24 sonkaszeletet, hosszúkás tálra rendezzük őket. A maradék dinnyekockák társaságában kínáljuk, de olívabogyó is remekül illik hozzájuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .