Fenntartható városi turizmus a Nők Lapja 2021/32. számának cikkében.

Ha külföldön járva valaha is eszünkbe jutott, mennyivel izgalmasabb lenne helyi ismerősökkel körülnézni az idegen városokban, és belátni a mindennapok színfalai mögé, a USE-IT mozgalmat nekünk találták ki! Az európai fiatalokból álló hálózat munkája túlmutat a kliséken, célja a lassú, fenntartható városi turizmus elősegítése.

„Ha az Eiffel-tornyot és történetét keresed, rossz helyen jársz. Ha viszont szeretnéd felfedezni az igazi Párizst és hétköznapjait, tarts velünk!” Így kezdődik a francia főváros USE-IT térképének bevezetője, és ez a kiáltvány remekül kifejezi az európai szintű térképkészítő mozgalom lényegét is. A kezdeményezésben különböző városok fiataljai saját szemszögükből igyekeznek bemutatni lakóhelyüket a turistáknak. Mégpedig teszik mindezt papíralapú, angol nyelvű, színes és modern, olvasmányos és látványos térképek megalkotásával. Habár a USE-IT hálózat a koppenhágai Huset információs ifjúsági központról kaphatta a nevét, amely először kínált ilyen jellegű városismertető brosúrákat, beszédes az angol „use it” (használd – a szerk.) kifejezés. Mintha arra szólítana fel: forgasd bátran, vidd magaddal, tanulmányozd, élvezd!

Térképkészítők és utazók

A nem mindennapi térképek készítői között találunk közgazdászt, marketingszakértőt, újságírót, egyetemistát, várostervezőt, grafikust… Hosszú és változatos lehetne a felsorolás, de közös ezekben a fiatalokban, hogy többnyire mindannyian utazásaik során – szálláshelyen, bárban, turisztikai információs irodában – találkoztak először USE-IT térképpel, és szerettek bele menthetetlenül. A francia Maud például egy oslói városnézés során használta először.

– Általában nem olvasom el az útikönyveket, de ezen a térképen minden egyes részletet átböngésztem, a szövegtől az illusztrációkig. A hazaúton pedig felfedeztem, hogy a térkép egy nagyobb kezdeményezés része. Viszont a lehetőség hiába nyitott minden európai város előtt, meglepetten láttam, hogy Párizsban még nem létezett. Ezért döntöttem úgy, belevágok az elkészítésébe.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .