Emberek a Holdon – Az Apollo-programtól az első űrkirándulókig

A Nők Lapja 2021/28. számának Korok rovata.

Kis lépés egy embernek, de óriási ugrás az emberiség számára. Ki ne ismerné Neil Armstrong szavait, amelyek a történelem egyik legfontosabb pillanatában hangoztak el, miután az űrhajós kilépett az abszolút ismeretlenbe, és megtette első lépéseit a Hold púderszerű felszínén? Az, ami akkor történt, mai szemmel is csodával határos.

Nemrég járta be a világsajtót a hír, hogy egy ismeretlen licitáló 28 millió dollárt, azaz kb. 8 milliárd forintnak megfelelő összeget hajlandó fizetni, hogy részt vegyen egy tízperces űrutazáson az Amazon alapítójával, az ötéves kora óta erről álmodozó Jeff Bezossal és öccsével, Markkal. Az űrkirándulás tervezett dátuma július 20-a, azaz az Apollo–11 Holdra szállásának 52. évfordulója. Ez lesz az első magánút az űrbe. A terv szerint az űrhajó eléri az 100 kilométeres magasságot, jól szituált utasai megnézik bolygónk görbületét és megtapasztalják a súlytalanságot, majd a kapszula ejtőernyővel érkezik vissza a Földre. Nem is olyan kis lépés ez egy – pontosabban három – embernek, de vajon nagy ugrás az emberiségnek? Vajon Neil Armstrong, az első ember a Holdon, gondolt arra 1969-ben, amikor szétnézett odafönt, hogy fél évszázaddal később hobbiűrhajósok érkeznek a környékre? És egyáltalán, mi az Apollo–11 sikeres küldetésének üzenete a mai ember számára?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .