A Nők Lapja 2021/27. számának Útitárs rovata.

Rendszerint objektíven szemlélem a világot, de az Egyesült Államok annyira az érdeklődésem középpontja, hogy azt hiszem, még visszafogott elragadtatásom is tartalmazhat némi elfogultságot, ám azt garantálom, senki sem fog csalódni, aki az USA határainak nyitása után épp Florida déli részét veszi célba. Vidacs Éva írása.

Miamiról hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a „napfényes állam” fővárosa, de az valójában Tallahassee – ami viszont korántsem bír olyan népszerűséggel, mint ez a filmekben és zenében is oly sokszor megidézett hely: elég csak a Miami Vice-ra vagy Will Smith slágerére gondolnunk. Mert Miami tényleg tud valamit, amitől az ember rögtön azt érzi: mázlista vagyok, hogy itt lehetek. Ezt kevés desztináció képes nyújtani, megmagyarázhatatlan, mi kell hozzá, de az biztos, hogy itt megkapjuk.

Florida tele van fantasztikus látnivalókkal, programokkal, így ha nem végtelen a rendelkezésünkre álló idő, bizony sok kompromisszumot kell kötnünk.

Amikor a fiammal elterveztük, hogy eltöltünk ott tíz napot, sorra hullottak ki az olyan ötletek, hogy felautózunk az orlandói Universal Studiosba (egy hatalmas szórakoztatópark – a szerk.), és megnézünk egy kilövést is a Cape Canaveral rakétaindító bázison (az Apolló-űrhajók is innen indultak). Be kellett látnunk, hogy a bő egy hét kevés mindehhez, így Miamira és a környékre fókuszáltunk. Három dologhoz viszont ragaszkodtunk: hogy áthajózunk a Bahama-szigetekre, hogy a víz fölé épített úton lemegyünk Key Westig, és hogy légpárnás hajóval bejárjuk az Everglades Nemzeti Parkot.

Nagy barátja vagyok a közöségi megosztásoknak, az USA-ban mindig Airbnb-szállásokat választok, és ezúttal sikerült egy saját fürdőszobás lakrészt kifognunk egy kellemes környéken lévő házban. Szerettem volna, ha nem nekem kell vezetnem egész idő alatt, de a hivatalos autókölcsönzőkben a huszonöt év alatti sofőrökre dupla díjat szabnak, így más megoldás után néztem. Így találtam rá a Turo alkalmazásra, amely lényegben ugyanazon az elven működik, mint a lakáskiadás: bárki felteheti saját autóját, amelyet kedvező áron lehet bérelni. Persze Don Johnson óta tudjuk, hogy itt alap a kabrió, de árban jobb volt egy dzsip, így azt választottuk. És milyen jól tettük! A napfényes állam ugyanis megszolgálja a nevét, ezért aztán azt tapasztaltuk, hogy a lenyitható tetők mind fent maradtak. Arról nem beszélve, hogy amint a Karib-térségben ez gyakori, egyik pillanatról a másikra tud lezúdulni egy jókora eső, szóval a zárt autó minden szempontból jó.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .