Közös vagy külön kasszán? – Az én pénzem, a te pénzed… És a szerelmünk

Tabu, amiről beszélni kell. A Nők Lapja 2021/27. számának cikke.

 – A világ anyagias. – Nem, nem a világ, mi vagyunk azok. – A pénzszerzés és pénzhasználat izgalmas játék! – Dehogy játék, művészet! – Matek az egész, meg egy kis otthonról hozott minta. – Külön kassza kell, az a nyerő! – Á, a legtöbb válás oka a pénz: a család az, ahol a kassza közös!

A fönti vélemények fiatal felnőttektől, egyetemistáktól hangzottak el, és arra engednek következtetni, hogy ahányan vagyunk, annyiféleképpen gondolkodunk és bánunk a pénzzel. Azzal a színes papírdarabbal, apró plasztikkártyával, amelynek szerepe, fontossága az elmúlt ötven évben gyökeresen megváltozott. Ez a változás pedig – a szakértők szerint – súlyos következményekkel jár az egész társadalomra nézve.

Közösen, de szerződéssel

A háztartás már közgazdasági kategória, a gazdaság, a társadalom legkisebb jól meghatározható egysége, de még tükörképe is, hiszen a társadalmilag hasznos és káros jelenségek már ezen a szinten is megfigyelhetők. A társadalom mikroegysége, két, három, olykor több személy cselekvési és gazdálkodási rendszere, amely jó esetben mérlegelésre, döntésekre épül.

Vagyis, nem mindegy, hogyan működik egy háztartás, ami vérségi és gazdasági kapcsolat is egyben.

– A pénz öröm és bánat forrása, viták gerjesztésének eszköze, elismerést, méltatást, álnokságot és irigységet egyaránt kiválthat. Befolyásolja jóllétünket, társadalmi státuszunkat, személyes kapcsolatainkat. Megszerzése, megtartása jelentőséggel bír, de a boldogság nem pénz kérdése – véli egy többmilliárdos forgalmú családi vállalkozás vezetője, aki a hetvenes évek végén házasodott, és máig közös kasszán van a feleségével, és bizonyos szinten a családos gyerekeivel is. – A megszerzett vagyon egyben tartása végett a fiaim házassági szerződéssel nősültek, és nálunk van ügyvéd által okiratba foglalt, meghatározott rendje az öröklésnek is. Kétkezi munkával, kis vállalkozással kezdtük, de mi boldogok voltunk az albérletben is. Most vagyonosak vagyunk, és kötelességem gondoskodni arról, hogy ezt minden leszármazottunk továbbvigye, és egy tékozló vagy bohém – akár ideszületik, akár beházasodik – ne tehesse tönkre. Ezért van családi öröklési szerződés, ezért volt szükség házassági szerződésekre.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .