A játék örök – Horváth Lili és Horvát Lili nevekről, kreativitásról és gyerekekről

A Nők Lapja 2021/26. számának Ő és én rovata.

Egyforma nevük van, és amióta az ifjabbik Horvát Lili is sikeres lett a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjével, folyton összekeverik őket. Hajtott a kíváncsiság, vajon a név tényleg kötelez-e, mennyi bennük hasonlóság, mennyi a különbség, ismerik-e egymást, és vajon megtalálják-e a közös hangot.

Ahogy leültünk egy budai kávézóban, rögtön beszélgetni kezdtek. Kiderült, hogy a lányaik, Dorka és Vilma közel egykorúak, hat-hét évesek, és ettől azonnal bensőséges lett a hangulat, és ezer kérdés hangzott el. De aztán szóba került ez a bizonyos névprobléma…

Horváth Lili (színésznő): Elég régen történt, amikor egyszer írtam Lilinek, hogy ugyanaz a nevünk, és ebből még bonyodalmak lehetnek. Ám nagyon sokáig nem tett semmit, viszont amikor kijött a mostani filmje, már levette a nevéről a h betűt.

Horvát Lili (filmrendező): Mikor Lili először megkeresett, sok évvel ezelőtt, lelkiismeretesen végiggondoltam, milyen más vezetéknevet választhatnék magamnak. Próbálgattam először az anyukám nevét, aztán az apai családomban fellelhető neveket. Schiller Lili – milyen jól hangzik, gondoltam. De vajon az kicsoda? Valljuk be, nem egy nagy név ez a Horváth, de hát engem így hívnak, hozzátartozik az identitásomhoz. Arról nem is beszélve, mekkora öröm a szüleimnek, mikor egy-egy régi barát felhívja őket, hogy látott vagy hallott valahol. Így, hogy csak a h betű hullott le a nevem végéről, ez megmaradt. A Felkészülés… vége-főcímén dolgoztunk már, mikor szóltam a munkatársaimnak, hogy akkor mostantól Horvát leszek. Volt egy olyan érzésem, hogy ez a film nagyobbat fog szólni, úgyhogy nem lehet tovább halogatni ezt a döntést.

L. (színésznő): Én mégis rengeteg gratulációt kaptam a filmedért – mondja nevetve.

Mit tudtok még a nevetekről? Miért Horváth és miért Lili?

L. (filmrendező): Az apai nagyapám különböző álneveken vészelte át a háborút, a Horváth volt az egyik. A papám már ezen a néven született. A Lili, mikor én gyerek voltam, egyáltalán nem volt olyan népszerű név, mint manapság. Csak öreg néniket hívtak így. A papám ötlete volt, hogy legyek Lili, tetszettek neki a két háború közötti időt idéző nevek. A mamám pedig megörült neki, mert az ő anyukáját Ilonának hívták, és Lilinek becézték.

L. (színésznő): Nálunk édesanyám választotta, mert az ő anyukáját, az én nagymamámat Lilinek hívták. Boldog vagyok, hogy a neve által kapcsolódhatok hozzá, mert nagyon szerettem őt. A Horváth nevű felmenőim egyébként Erdélyből származnak, és épp most nyáron szeretnék odautazni, hogy meglátogassam az utolsó ott élő rokont.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .