A 60 éve született Lady Dianára emlékezünk a Nők Lapja 2021/26. számában.

A brit korona, a királyi család és a királynő életében is sorsdöntő év volt az 1997-es, Diana halálának éve. Monarchiából kis híján anarchia lett. A feladatot megoldották, a válságot túlélték, sőt tanultak is belőle. A család legnépszerűbb tagjának halála a reformfolyamatok katalizátora lett.

Az 1997. augusztus 31-én hajnalban történt tragédia nemcsak személyes sorsokra volt döntő hatással, de az angol monarchiára is. Diana halála után II. Erzsébet rádöbbent, hogy sztoikussága, szabály- és hagyománykövetése nem mindig válik a korona javára. Az a néhány nap megértette vele, hogy a huszadik századi Anglia már nem Viktória és nem is Churchill országa, az emberek nem kérnek a hárításból, az elzárkózásból, azt várják, hogy uralkodójuk osztozzon a számukra jelentős veszteségben. A háború életmentő jelszava – Őrizd meg a hidegvéred, és tedd tovább a dolgod! (Keep calm and carry on!) – többé már nem érvényes.

Komoly teljesítmény, hogy a királynő képes volt a változásra. Diana és Károly kapcsolatának története szembenézésre késztette őt is, a palotát is. Ez volt az utolsó kikényszerített, szorgalmazott, az érzelmeket figyelmen kívül hagyó királyi házasság a monarchia történetében.

– Időről időre előfordult ilyen botrány vagy huzavona a családban – mondja Shenouda Nóra, az Euronews újságírója, a Royal Sztorik & Királyi Krónikák blog szerzője. – A harmincas években mondott le a trónról VIII. Edward Wallis Simpson miatt, az ötvenes években Margit hercegnőnek kellett elállnia a Peter Townsenddel való házasságtól, és a hetvenes éveknek is van hasonló története, méghozzá magyar vonatkozással. Vilmos gloucesteri herceg, aki születésekor negyedik volt a trónutódlási sorban, Tokióban beleszeretett egy Zsuzsi Starkloff nevű magyar nőbe. Zsuzsi ötvenhatos menekült volt, hat évvel idősebb, zsidó, kétszeresen elvált és anya… A távolság miatt a palota későn eszmélt, majd Margit hercegnő utazott Tokióba. Tőle hitelesen hangzott, hogy a herceg fontolja meg, mekkora csalódásnak teszi ki magát. Igazi szerelem volt, de szakítás lett a vége. Vilmos, akit Károly bálványozott – a fiát is róla nevezte el – egy légi bemutatón meghalt, gépe a földbe csapódott. Zsuzsi Starkloff tavaly hunyt el Coloradóban, élete végéig viselte Vilmos gyűrűjét.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .