Képzeletbeli utazás a Nők Lapja 2021/25. számának cikkével.

Azzal, hogy a balkáni ország védettségi kártyával újra elérhetővé vált, végre elmerülhetünk az igazi mediterrán nyárban, megkóstolhatjuk a csevapburgert, és raftingolhatunk Európa legnagyobb kanyonjában, ami a Grand Canyon után a második legmélyebb a világon. A magas hegyvidék és a tenger találkozása páratlan természeti szépséget terít a lábunk elé.

Montenegró története sok száz évre nyúlik vissza, de függetlenségét csak tizenöt éve nyerte el, új államként első focimeccsüket Magyarország ellen vívták. Addig a szlávoktól kezdve a törökökön és az Osztrák‒Magyar Monarchián át a szerbekig valaki mindig uralkodott rajtuk. A balkáni nép küzdelmeihez érdekes adalék, hogy 2006-ig Japánnal is hadban álltak. Legalábbis papíron. Ugyanis amikor 1904-ben az oroszok hadat üzentek a felkelő nap országának, szövetségesként Montenegró önkéntesekkel támogatta a baráti nemzetet. A későbbi béketárgyalásra viszont már nem hívták meg őket. Egyébként Montenegró volt az egyetlen tagállam, amely fegyveres konfliktus nélkül úszta meg Jugoszlávia felbomlását, a hatszázhúszezres ország harmada még ma is szerb nemzetiségű.

Bár a Casino Royale című James Bond-film részben Montenegróban játszódik, a balkáni mediterrán országnak még nem volt elég anyagi forrása ahhoz, hogy megteremtse a forgatás feltételeit. Daniel Craigék ezért Csehországban vették fel az itteni jeleneteket. Ez a tény amúgy nem zavarja a rajongókat, akik rendre elzarándokolnak ahhoz a montenegrói hotelhez, ahol a történet játszódik. A film fellendítette a szerencsejáték-turizmust is körükben.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .