A Nők Lapja 2021/25. számának Körüljáró rovata.

Azt mondják, Temesvár hasonlít Budapestre. Abban biztosan, hogy van benne Józsefváros, Ferencváros és Erzsébetváros. A tágas terek, hangulatos utcák, a történetek egy izgalmas és hangulatos város képét rajzolják ki.

Tehetős ember volt Tedeschi János Gusztáv. Volt gőzmalma, vasöntödéje, edény- és épületvas-kereskedése, mindehhez tizenegy, felnőttkort megért gyereke. Borbála lánya előbb tanítónő lett, majd kikönyörögte, hadd tanuljon a Zürichi Egyetemen. Négy félév után jött haza, akkor nyitották meg a magyar egyetemek kapuikat a nők előtt. Így lett Tedeschi Borbála az első magyar női bölcsészdoktor 1898-ban. 

1903 nyarán szállt hajóra Hamburgban, hogy részt vegyen egy észak-vidéki utazáson. Egy év múlva jelent meg útirajza Az Északi-fok és a Spitzbergák felé címen. Sajnos nem sokkal ezután, alig negyven évesen szívrohamban meghalt. Kortársa volt Singer Jakab rabbi, aki 1897-ben fogadta el a gyárvárosi rabbi székét, ő orientalistaként Vámbéry Árminnal járta be a Közel-Keletet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .