Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen később? A Nők Lapja 2021/25. számának cikke.

Egyre inkább kitolódik az átlagéletkor, tovább élünk, mint az előttünk járók. Kérdés, mit kezdünk a pluszéveinkkel. Készülhet-e előre a meghosszabbodott időskorra a mostani középgeneráció? Mi az, ami nem rajtunk múlik, és mi az, ami igen?

„Nem dráma az öregség, ne félj. Egy napon hírt kapsz, ennyi az egész. Felnézel a munkából és az életből, szórakozottan, s aztán készségesen mondod: »Igen, igen. Meg kell öregedni. Egy pillanat még, valamit akartam… Mit is? Igen, élni. Tudom, most már késő. Mehetünk.«” Márai Sándortól 1942-ben jelentek meg ezek a szép sorok. Negyvenkét éves korában. Az életről, amit öregen már késő élni. Hasonlót üzen fekete fejkendős ükanyám mosolytalan arca egy régi fényképről. Öregasszony. Aztán kiszámolom: negyvenkilenc éves a fotón.

Ma pedig? Judi Dench nyolcvanöt évesen a Vogue címlapján szerepel. Clint Eastwood kilencvenegy évesen filmet forgat. De a saját házunk táján is szétnézhetünk és büszkék lehetünk: például a hetvenöt éves Koncz Zsuzsára, aki a mai napig koncertezik, vagy Vekerdy Tamásra, aki nyolcvannégy éves korában bekövetkezett haláláig aktívan osztotta meg bölcs tanácsait lapunk hasábjain, könyveiben és előadásaiban. A szenior az új ikon? Mi is lehetünk ilyenek?

– A fenti példák inspirálóak, de azért még nem mondhatók általánosnak. A mostani középgenerációnak nincs igazán mintája a meghosszabbodott, modern öregségre, így, mint sok minden mást, ezt is most kell kitalálnunk – mondja Steigervald Krisztián generációkutató. – Más lesz az időskor hossza és tartalma – ha készek vagyunk arra, hogy másképpen is éljük meg ezeket az éveket, mint elődeink.

Meddig élünk, és hogyan?

A születéskor várható élettartam évről évre nő, bár a miénk körülbelül öt évvel elmarad az uniós átlagtól, ami nyolcvanegy év. Ez a változás nemzedékről nemzedékre jelentős ugrásokban nyilvánul meg. Például míg a KSH adatai szerint édesanyám születéskor várható élettartama hatvannégy év, addig az enyém hetvenhárom, óvodás lányomé pedig majdnem hetvenkilenc. Igaz, ezek a számok csak az átlagot jelölik. Mint Magyarország 2019-es egészségügyi országprofiljában olvasható, a nők Európában átlagosan öt, Magyarországon hét évvel hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak. Vajon milyen állapotban töltjük ezeket az éveket?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .