A Nők Lapja 2021/24. számának Panoráma rovata.

…kérdezgették az ismerőseink, valahányszor 2018-as utunkról meséltünk nekik. Nos, volt mondanivalónk bőven arról, mit adott ez a csodákban és meglepetésekben gazdag ország. Nyaralni indultunk ugyan, de sokkal többet kaptunk – ízelítőt egy elbűvölő, számunkra ismeretlen kultúrából. Sin Bettina írása.

Azerbajdzsánnal azóta szemezgettünk, amióta az egyik fapados légitársaság közvetlen járatot indított a fővárosba, Bakuba. Nincs vesztenivalónk, gondoltuk a férjemmel. Ha kórház és ehető étel van, minden van – valljuk. Nyitott szívvel és elmével álltunk a kaland elébe. Aztán hamar kiderül, az amúgy is vendégszerető azeri nép különösen jó szívvel látja a magyarokat. A magyarok Európában élő azeriek – hallható lépten-nyomon az elmélet, többször is előfordul, hogy barátként üdvözölnek minket, csak mert magyarok vagyunk. Valamiért magától értetődő számukra, hogy a magyarok türk eredetű nép, vagyis mi kiszakadt testvérei vagyunk az ittenieknek.

Időutazás néhány lépésben

Azerbajdzsánnak a kereskedelem miatt gazdag a régmúltja, és az olajnak köszönhetően gazdag a jelenje is. A köztes, kevésbé dicső időszakot pedig a kommunizmus hosszú évei töltik ki. Nevének jelentése: a tűz országa. Ez igazán találó, hiszen utal az itteniek lobbanékony természetére, a kultúrájukat sokáig uraló zoroasztriánus vallásra, illetve a földből előtörő gyúlékony földgázra, gázolajra, ez utóbbiaknak köszönheti egyre növekvő gazdagságát az ország.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .