A Nők Lapja 2021/23. számának Gasztro rovata, főszerepben az egyik legfinomabb zöldfűszerrel.

A mediterrán, kivált az olasz konyha egyik tipikus, erősen illatos-aromás fűszere a frissen vagy szárított állapotban használt oregánó, amely nem csupán a világkarriert befutott pizzának, de számtalan egyéb pompás ételnek is jellegzetes ízélményt kölcsönöz.

Spárgás zöldségleves

Elkészítési idő: 40 perc

1 adag: 100 kcal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g fehér és zöld spárga vegyesen
  • 250 g zöldborsó (150 g tisztított/mélyhűtött)
  • 100 g zsenge sárgarépa
  • 150 g csiperkegomba
  • 1 csokor újhagyma
  • 1-1 szál friss oregánó és kakukkfű
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 ek. classico olívaolaj

* A spárgasípokat megmossuk, fás szárvégüket leválasztjuk, a fehér spárgát burgonyahámozóval gondosan megtisztítjuk (a zöld spárgát nem kell!), valamennyit 2-3 cm-es darabokra aprítjuk.

* Az összes zöldséget megtisztítjuk, a sárgarépát és a gombát vékony szeletekre, az újhagymát 8-10 cm-es zöldjével együtt karikákra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, fehér cérnával kötegbe-csokorba kötjük. A fokhagymát és 10-12 szem borsot (ízlés szerint körömnyi csípős paprikát is) teatojásba zárunk.

* Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban az újhagymát, rádobjuk a sárgarépát és a gombát, 1 percig pirítjuk, felöntjük 1,2 liter vízzel, majd beletesszük a fűszercsokrot és a teatojást. Kissé megsózzuk, fedő alatt 10 percig főzzük, hozzáadjuk a zöldborsót és a spárgát, és mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük.

* Kiemeljük a fűszercsokrot és a teatojást, utánasózzuk a levest, frissen őrölt borssal illatosítjuk. Tálaláskor oregáno- vagy petrezselyemlevéllel díszíthetjük.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Próbáld ki most kedvezményesen!