Csapatjátékos humorérzékkel – Felméri Cecília filmrendező mesél Borbély Alexandráról

Szakmai és emberi oldal. A Nők Lapja 2021/23. számának cikke.

A mozik éppen csak kinyitottak, és máris bemutatták – egy év csúszással – Felméri Cecília alkotását, a Spirált. A film párkapcsolati dráma, háromszögtörténet, amelynek egyik főszereplője Borbély Alexandra. Róla kérdeztük a fiatal rendezőt.

Hogy zajlott a kiválasztás folyamata?

Muhi Zsófi volt a castingos. Mutatott nekem képeket azokról a színészekről, akik úgy tűntek, arc tekintetében megfelelők lehetnek. Aki szóba jöhetett – vagy akit Zsófi ajánlott mint kiváló színészt –, azt behívtuk, megnéztük. Első körben egy pszichológiai kérdéssorral próbáltuk meg felmérni, a jelöltek lelkileg hogyan illenének a szerepre. Alexandráról és Diánáról is tudtam, hogy nagyon jók a szakmájukban, de azt is látnom kellett, egymáshoz képest milyenek. Hiszen a filmben is van egyfajta hasonlóság a két nő között.

Mi fogta meg Alexandrában a legjobban?

Van egy régi történetünk. Muhi András producer javaslatára Enyedi Ildikó a Testről és lélekről című filmjéhez engem is behívott a válogatásra, mivel amatőr szereplőket is megnézett. Többször is visszahívott a főszerepre – ám végül Alexandrát választotta. Az egyik ilyen castingkörnél Alexandrával volt jelenetem. Ő alakította a pszichológust. Emlékszem, már akkor feltűnt nekem, milyen természetes. Gondoltam is magamban, biztos nem színésznő… Aztán kiderült, hogy az – és éppen azért tűnt természetesnek, mert nagyszerű! El is happolta előlem a főszerepet!

Mérges volt?

Persze! De megmaradt bennem, milyen keresetlen, természetes és tiszta a játéka. És amikor felmerült a válogatáson a neve, tudtam, nagy esélye van a szerepre.

Alexandra éppen a Testről és lélekről nyomán kapta meg egyik legfontosabb díját. Milyen volt Európa legjobb színésznőjével forgatni?

Különlegesen jó, de nem a díj miatt, hanem mert tényleg nagyszerű színésznő. Egyébként, amikor a szerepet megkapta, még nem nyerte el a díjat. A Testről és lélekről túl volt a Berlinalén, de Szandrát még nem választották Európa legjobb színésznőjének, és amikor neki ítélték a díjat, mi is nagyon örültünk.

És azt tudta róla, hogy macskafóbiás? Csak mert a macskával való kapcsolata is fontos szerepet kapott a Spirálban.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Volt valami, amire rácsodálkozott Alexandrával kapcsolatban?
Amikor erotikus jelenetet kell forgatni, kinek nehezebb: a rendezőnek vagy a színésznek?
Hogy alakult később kettejük munkakapcsolata Alexandrával?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .