A Nők Lapja 2021/23. számának Szépség rovata.

Terhességi, pigment-, májfolt – a hiperpigmentációnak több formája, megnevezése és oka van, eltüntetése pedig jóval nehezebb, mint a megelőzése. Szakértővel jártuk körbe a témát.

– A bőr pigmentsejtjei, azaz a melanociták termelik a melanint, amely meghatározza a bőrszínünket is – kezdi magyarázatát dr. Pozsgai Melánia bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos. – Ha bizonyos területeken túl sok pigmentanyag, azaz melanin termelődik, az a rész sötétebb lesz, mint a bőr többi része. A sötétebb bőrtípusúaknál – akik gyorsan lebarnulnak, nem égnek le a napon – gyakrabban fordul elő fokozott melanintermelődés.

Melasma

Népi nevén terhességi foltként ismert, mivel kiváltó okai az UV sugárzás és a genetikai tényezők mellett részben hormonális változások. – A terhesség harmadik trimeszterében a szervezetben jelentősen megemelkedik az ösztrogén, a progeszteron és a melanocitastimuláló (MSH) hormon mennyisége, ezért a várandós nők bőre bizonyos területeken pigmentáltabbá válhat– mondja a bőrgyógyász. – A melasma lehet felszínes, de létrejöhet a mélyebben lévő irharétegben is. Erőteljesebb pigmentálódás fogamzásgátló tabletta vagy egyéb hormonpótló gyógyszerek szedése mellett is kialakulhat. A melasma szülés után fokozatosan eltűnhet vagy elhalványodhat, de sok esetben állandósul.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több fontos és hasznos információ a hiperpigmentációról a cikk folytatásában!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .