Változatos finomságok változókor idején – 5 izgalmas recept

A Nők Lapja 2021/20. számának Gasztro rovata.

Ha tisztában vagyunk azzal, milyen élettani hatások zajlanak a szervezetünkben menopauza idején, akkor könnyebben rátalálunk azokra az alapanyagokra, amelyek segítenek, hogy derűsen és kiegyensúlyozottan vegyük az akadályokat.

Babburger

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 g tarkabab
  • 50 g csicseriborsó
  • 50 g édesburgonya
  • 45 ml olívaolaj
  • 30 g vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 g apró szemű zabpehely
  • 10 g zsemlemorzsa
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 2 g őrölt római kömény
  • 2 g mustár
  • pár csepp citromlé
  • 20 g cukkini
  • 20 g pritaminpaprika

a sütéshez:

  • bő napraforgóolaj

az öntethez:

  • 1 szál újhagyma
  • fél gerezd fokhagyma
  • 20 g görög joghurt

az összeállításhoz:

  • 2 hamburgerzsemle
  • salátalevelek
  • 10 g retekcsíra

A babot és a csicseriborsót egy éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap alaposan átmossuk, és friss vízben feltesszük főni. A megtisztított és kockákra vágott édesburgonyát az olívaolaj felével meglocsoljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A megtisztított és kis kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát a maradék olajon megfuttatjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük. A puhára főtt babkeveréket az édesburgonyával, a hagymával, a fokhagymával, a zabpehellyel és a kenyérmorzsával turmixgépben simára keverjük, majd sóval, borssal, finomra aprított petrezselyemmel, római köménnyel, mustárral és a citromlével ízesítjük. A masszát 1 órán keresztül hűtőben pihentetjük. Azután vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle. Grillserpenyőben megforrósítjuk az olajat, és a pogácsákat megsütjük benne. A cukkinit zöldséghámozóval vékonyra szeleteljük, sózzuk és egy kevés olajon megfonnyasztjuk. A pritaminpaprikát apró kockákra vágjuk. Az öntethez az újhagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a görög joghurtba keverjük, és megsózzuk. A hamburgerzsemléket félbevágjuk, és a vágott felükkel lefelé száraz serpenyőben megpirítjuk. Azután a cukkinit, a csírát és az apróra vágott pritaminpaprikát az alsó felére halmozzuk, a babpogácsát ráfektetjük, és az öntettel meglocsoljuk. Végül a zsemlék tetejét ráillesztjük, és azonnal kínáljuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több recept a folytatásban!
Próbáld ki most kedvezményesen!