Földalatti élet a Nők Lapja 2021/20. számának Panoráma rovatában.

Párizs a fény városaként ismert, de azt kevesen tudják, hogy a metropolisz folytatódik a felszín alatt, és ott a sötétség az úr. A mélyben húzódó hatalmas útvesztőben nem sokan ismerik ki magukat, ennek ellenére ezen a titokzatos helyszínen pezsgő társasági, művészeti és buliélet zajlik.

A francia fővárosban kiterjedt alagútrendszer található, a Szajnától délre eső terület alatt. A csarnokokkal, termekkel, szűk járatokkal, víz alatti részekkel tarkított labirintus évszázadokon átívelő bányásztevékenységnek köszönheti létezését. A vájatok közel 300 kilométer hosszan kanyarognak a városon belül, és még egy nagyjából 100 kilométeres szakaszon folytatódnak a város határain kívül. Bár pontosan senki nem tudja, a becslések szerint akár hét szint mélyre is lenyúlhatnak – a helyi legenda úgy tartja, a legalján a pokol kapujába ütközik az ember. Mivel az 1700-as évek végén ide vitették át a megtelt párizsi temetők halottait, az alagutak közül jó néhány emberi csontokkal van tele. Aki ide lemerészkedik, szürreális világban találja magát, ahol a középkori bányászok jelzései remekül megférnek a második világháborús náci bunkerekkel és az AIDS-áldozatok emlékére készült hetvenes évekbeli graffitivel. Értő szemek a város egész történelmét leolvashatják a vájatok falairól. A katakombarendszert feltérképezték – hiszen ez nélkülözhetetlen az építési engedélyek kibocsátásához –, a beomlások, elzáródások miatt azonban a térkép folyamatosan változik. A föld alatti világnak csak egy nagyon kis része látogatható hivatalosan, de városszerte találhatók lejáratok metróalagutakból, pincékből vagy a csatornahálózaton keresztül. Jacques Chirac polgármesteri pályafutása során rengeteget lezáratott, ennek ellenére a rendőrség a mai napig monitorozza a folyamatosan felbukkanó lejáratokat, és igyekszik megszüntetni őket, de mindhiába: ha egyet lelakatolnak, kettő nyílik meg helyette a katakombarendszer szenvedélyes felfedezői, a „katafil” csoportok jóvoltából.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mióta léteznek olyan csoportok, akik látogatják a katakombákat?
Kik a felszín alatti világ "szupersztárjai"?
Mikor fedezték fel?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .