Családverseny az online térben és a valóságban – Biztos, hogy ettől leszünk boldogabbak?

Miért versenyzünk, milyen előnyei lehetnek ennek és mik a buktatók? A Nők Lapja 2021/20. számának Fókuszban rovata.

A beoltott leszólja a beoltatlant, a fiatal az öreget, a gazdag a szegényt, a hívő a hitetlent, a sovány a kövéret, a Facebook-függő a nem netezőt, a sikeres a sikertelent, a konzervatív a liberálist, a családos a szinglit, a gyerekes a gyerektelent – és fordítva. De gondolunk-e néha arra, hogy tán boldogabbak lennénk, ha az álmainkért harcolnánk, és nem a másképp élők, gondolkodók ellen?

Nagyon kevesen tudják kivonni magukat a fogyasztói társadalom parancsa alól, miszerint fogyassz, és mutasd meg a világnak, mit fogyasztasz. Hiszen az értéked attól függ, mit és mennyit birtokolsz a társadalmilag fontosnak tartott javakból, és az életformád vonzó-e azok számára, akiknek kisebb vagy más szelet jut a tortából. Feltehetően nem szorul magyarázatra, hogy ebben a légkörben miért törvényszerű a versengés, amihez a társadalmi hangulat egyre inkább hozzászoktat minket nemtől, kortól, iskolai végzettségtől függetlenül. Verseny tárgya a bankszámla nagysága, a ház, lakás, autó, a munkahely, beosztás, jövedelem, a származás, öltözködés, étkezés, a szabadidő eltöltése, az utazás, és az utóbbi években már a család is. Nem azért, mert mi, 21. századi emberek rosszabbak vagyunk, mint eleink, inkább azért, mert a verseny sokkarú polipként fonja körül az életünket, és eljutottunk abba a fázisba, amikor mások túlszárnyalásának vágya a legintimebb szféráinkba is behatol. Legyen szó az esküvőnk méretéről és helyszínéről, a kisbabák popsikrémjéről, az óvodai angolfoglalkozásokról, a legmenőbbnek kikiáltott iskolákról, az idős szülőkről való gondoskodásról, akár a drága temetésről is. Bölcsőtől a sírig… Nézzünk csak körül, mennyire áthatja az online tereket a vágy, hogy a legjobbnak, legkülönbnek, legszebbnek tűnjön az oldal gazdája és a családja! Korunk tán legveszélyesebb csapdája, hogy a korábbi generációkkal szemben bármelyikünk felépíthet egy álomcsaládot az online térben – hibátlan társsal, tökéletes gyerekekkel –, s ez rossz az építőnek, mert elszakad a valóságtól, de rossz a más társadalmi réteghez tartozóknak is, hiszen tudják, a saját lehetőségeik és a meglévő „alapanyaguk” alkalmatlan arra, hogy utolérjék a „tökéleteseket”.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mutass többet, és több leszel? Miért akarunk versenyezni az online térben?
Milyen mintákhoz igazodnak sokan, amikor a hazugság kockázatát is vállalva ragyogóra festik a magánszférájukat?
Minél bizonytalanabb valaki, annál inkább szüksége van külső megerősítésekre. De miért is?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .