Beszélgetés az idén 90 éves koreográfus, rendező, etnográfussal. A Nők Lapja 2021/19. számának cikke.

Koreográfus, rendező, etnográfus, kultúraszervező és közösségépítő, a táncmozgalom legendás alakja. Tehetségeket nevelt ki, és új energiát adott a táncművészetnek, amelynek kilencvenévesen is tevékeny formálója. Szegő András beszélgetett vele.

Az eredeti neve Novák Ferenc, de ezt csak a történelmi hűség kedvéért biggyesztem ide. Ember nincs a földön, aki így hívná, aki jelentőséget tulajdonítana annak, hogy van tisztes, becsületes, bejegyzett polgári neve is. Merthogy ő mindenki számára simán, egyszerűen, elő- és utónév nélkül Tata. Így hívják Erdélytől Budapestig, Hollandiától Kanadáig, így hívta Maurice Béjart, Pina Bausch, így, ha az utcán pár forintot kérni lép hozzá egy hajléktalan, így szólítják a kollégái, tanítványai, munkatársai, tisztelői, barátai, rajongói. A Tata világszabadalom lett és maradt. Az volt már fiatalon is, és az ma is, hogy betöltötte a kilencvenediket. A kor soha nem számított nála. Bölcs, derűs, vigaszt nyújtó, átgondolt, lényeget látó, ő volt minden társaság esze, szíve, vezetője, minden érték őrzője, minden új kitalálója, minden konfliktus egyensúlyba hozója, minden rossz elűzője, minden jó bevonzója, a táncművészet lelke, ikonja, csodája.

De hogyan lettél te Tata? Kilencvenedik évedben igazán elárulhatnád végre!

Szimpla a történet. Egyszer régen egy forgatásra magammal vittem kislányomat, Esztert. Nagyon élénk gyerek volt, folytonosan felugrott mellőlem, elrohant játszani, aztán amikor elfáradt, rendre elkezdett kiabálni: Tata-Tata-Tata, és visszafutott. Ez annyira megtetszett Sinkovits Imrének, hogy a maga robusztus, öblös hangján ő is elkezdett tatázni, majd rákapott a társaság is, és mire este befejeződött a forgatás, mindenkinek Tata voltam a stábban. Azóta is az maradtam. Hosszú ideje a hivatalos levelek jó részét is Novák Tata vagy egyszerűen csak Tata címzéssel kapom, és a postás már címzés nélkül is kézbesíti. Amikor korábban hat évig Hollandiában éltem, és az ottani balettet igazgattam, ott is mindenki így szólított.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogy került a néptánc bűvöletébe?
Tudatában volt-e egyáltalán, hogy tud táncolni?
Milyen érzés 90 évesnek lenni?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .