Kastélykörkép a Nők Lapja 2021/18. számának cikkében.

Magyarországon a kastélyok száma 1500 és 2000 közé tehető. Védett műemlékektől a felújított épületeken át a menthetetlen düledékig van minden, köztük magán- és köztulajdon, illetve sok, gazdára váró érték. Emiatt néha nehéz megmondani, hogy egy épület látogatható-e, vagy sem. Az egyre növekvő számú kastélyvadászok sem tudják mindig kideríteni, hogy ha belopakodnak valahová, nem járnak-e tilosban…

Szentegát – Baranya megye

„Az igazat megvallva inkább csúf volt, mint szép. Egy átalakított állomásépületre emlékeztetett…” Így írt a szentegáti kastélyról négykötetes életrajzi művében Thassy Jenő, akinek ítéletét szerintem kevesen osztják. Pedig amikor a húszas években először látogatta meg a birtok lakóit, az eklektikus stílusban épült, elefántcsontszínű épület a fénykorában pompázott. Megvolt előtte a park, a kavicsos utak, működött a kis medencében a szökőkút, ezeknek a nyomát egyébként ma is látni. A kastély két hosszú földszintes szára egy emeletes részt fog közre, és van a közelben egy vadászlaknak nevezett kiskastély, ezt fedett folyosó kötötte össze a főépülettel, és a legendás vadászatokon nagy hasznát vették.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Még több kastélyról olvashattok érdekességeket a cikk folytatásában!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .